Оксана Бучко

Як тернополянам довести державі, що твоя мама – це дійсно твоя мама

i-have-a-right-logo_1349x822

Діти повинні піклуватися про батьків. Ця норма моралі, затверджена в нормативно-правових актах. Однак перешкодою цьому інколи стають помилки в документах. Із такою проблемою до місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги у Тернополі звернулася жінка, мати якої проживає в Республіці Молдова та потребує сторонньої допомоги.

На даний час вона там сама, оскільки єдина донька та внуки – в Україні. Матір є громадянкою іншої країни, а тому для проживання в Україні потрібен дозвіл. Проте виникла проблема через помилку в документах. Допомогла її вирішити фахівець системи Ірина Бурченюк.

При зверненні до міграційної служби для виготовлення документів, у заявниці виникли труднощі, оскільки в довідці про укладення шлюбу її дівоче прізвище зазначено з помилкою. Тому й неможливо довести ступінь родинних відносин між донькою та матір’ю.

Клієнтка народилася у Молдові, а при видачі свідоцтва про народження була здійснена помилка при написанні її прізвища. На даний час помилка виправлена, що підтверджується довідкою. Однак при реєстрації шлюбу у жовтні 1980 дівоче прізвище заявниці було вказано з вищезазначеною помилкою. Після розірвання шлюбу у 2009 році заявниця вирішила залишити прізвище по чоловікові.

Відповідно до пунктів 1, 6 частини 1 статті 315 Цивільного кодексу України справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та належності правовстановлюючих документів особі розглядає суд. Фахівчиня місцевого центру Ірина Бурченюк, яку було уповноважено на надання БВПД, підготовала заяву про встановлення факту родинних відносин.

Рішенням суду встановили факт родинних відносин між матір’ю та дочкою. Це в подальшому дозволить клієнтці місцевого центру оформити документи, необхідні для постійного проживання своєї матері на законних підставах на території України.

Нагадуємо, якщо виникають правові питання – безоплатна правова допомога завжди поруч!

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео