Оксана Бучко

Тернополянка розповіла, скільки коштує оформитись працівником круїзного лайнера

Безымянный3

Робота на круїзному лайнері відкриває багато можливостей – хороший заробіток, безцінний досвід у сфері обслуговування, масштабні подорожі. Щоб скористатись таким шансом, треба оформити ряд документів, відкрити візу, заплатити за проїзд у міста на співбесіди, за медичне обстеження та квитки. Тернополянка Діана Гоголь, яка вже відпрацювала один контракт, розповідає, скільки коштує влаштуватись на таку роботу.

Послуги агенції обійдуться в 500-800 доларів, пише вона в «Інстаграмі». Там підправляють резюме, підшукують вакансію, готують до співбесіди, допомагають з документами, тобто роблять за тебе фактично все. В більшості випадків платять вже після успішного проходження співбесіди. Хоча буває й таке, що часом треба віддати незначну суму і напочатку.  

Далі треба розібратись із морськими документами.

Паспорт моряка обійдеться в 3-4 тисячі гривень. Вартість сертифікатів залежить від їх виду. Мені морський паспорт і 5 сертифікатів (так вимагала моя компанія) обійшлись в 10 тисяч грн,продовжує Діана.

Безымянный4
Безымянный4

Лайнер дівчини відправлявся з США. Американська віза обійшлась у 160 доларів. Більшість компаній, за словами Діани, цю суму повертають після приєднання на корабель.

Також витрати пішли на проходження медичного обстеження.

– Медичне обстеження від тисячі до двох тисяч гривень, пише Діана.  Залежить від клініки (відповідні медзаклади є тільки в Одесі). Плюс щеплення від жовтої лихоманки 700 грн. Ще з місця проживання треба привезти сертифікати від психіатра і нарколога, це вартує в районі 250 грн.  

Наступним пунктом буде довідка про несудимість – безкоштовна, але чекати треба місяць. Якщо робити термінову, то заплатити доведеться 212 грн. Плюс переклад і нотаріальне завірення орієнтовно 200-250 грн.

Квиток. Все залежить від того, куди летите.

Компанія може запропонувати придбати морський квиток, тобто такий який ви зможете обміняти в разі зміни дати приєднання, пише Діана. Але він вартує на 100-200 доларів дорожче звичайного. Наприклад, я платила минулого року за морський квиток до Іспанії 540 євро. Цього разу його шукала сама, причому так, що теж можна обміняти. Тож за квиток до Риму заплатила не цілих 300 доларів.

Безымянный (1)
Безымянный (1)

Загалом витратити доведеться 1,5-2 тисячі доларів. Сюди ще враховуються необхідні кошти на дорогу і проживання в Одесі, де треба зробити морські документи і пройти медичне обстеження, а також до Києва, де відкривають візу та звідки планують виліт.

Фото зі сторінки Діани Гоголь

Вибір читачів за тиждень

Відео