Орест Сарматський

Заклали плантацію екзотичних горіхів (Агроновини)

2101 (Copy)

У зв’язку з кліматичними змінами на Вінниччині взялись вирощувати екзотичний горіх гікорі білий, який біологічно стійкий до посушливого клімату. Культуру вирощують на території ДП «Гайсинський лісгосп».

Про це повідомляє пресслужба Вінницької ОДА.

Тамтешні лісники розповіли, що горіх гікорі – це цінна порода, перспективна у вирощуванні, а деревина має хороші властивості.

– Морозостійкий, не вибагливий до родючості ґрунту і, як усі представники родини горіхових, – стійкий до посухи, хвороб, шкідників та пошкодження дикими звірами, – описав горіх гікорі інженер з лісокористування ДП «Гайсинський лісгосп» Анатолій Кошельник.

Переважно гікорі ростуть у південно-центральній Північній Америці, в Мексиці, США. Завезені в Україну в п’ятдесятих.

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Експорт м’ясної продукції збільшився на 20%

Експорт продукції м’ясної групи в першому півріччі поточного року збільшився року майже на 20% – до $364 млн у порівнянні з цим же періодом 2018 р. Такі дані наводить naas.gov.ua.

За словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», члена-кореспондента НААН Миколи Пугачова, позитивних зрушень в експорті м’яса та субпродуктів вдалося досягти завдяки двом чинникам.

Насамперед, це триваюча широка географічна диверсифікація та закріплення на нових ринках збуту після втрати російського. Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 р. переважають поставки на ринки країн Європи, Азії та СНД.

– За шість місяців 2019 р. найбільше продукції м’ясної групи – 21% – закупила Саудівська Аравія, яка продовжує очолювати рейтинг імпортерів вітчизняного м’яса. Відчутно менші закупки здійснюють Нідерланди (14,9%), Словаччина (9,1%), Білорусь (5,0%), Азербайджан та Ірак (по 4,8%). Ці країни разом акумулюють близько 60% експорту вітчизняної м’ясної продукції в грошовому виразі», — повідомив Микола Пугачов.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео