Соломія Шалай

Тернополянам про екологію: як повітряні кульки шкодять довкіллю

balloon-release-osprey-carrying-balloons-and-ribbon-800x461

Кульки розкладаються роками, забруднюючи довкілля. Найчастіше їх роблять з латексу, який покритий шаром металу та фарби. Повністю розкладаються тільки вироби з чистого латексу, без барвників та інших добавок, а це одиниці на ринку. Фольговані кульки не розкладаються зовсім.

Масові запуски повітряних кульок уже заборонені в Каліфорнії, Коннектикуті, Флориді, Теннесі та Вірджинії. Схожі закони діють у деяких містах Австралії. Про це пише the-village.com.ua.

Гелію в повітряній кульці вистачає на 12 годин польоту. За цей час кульки можуть пролетіти десятки та сотні кілометрів, потрапити на територію парків, лісів, природних територій, які охороняються. Після падіння на землю чи у воду оболонка кульки може виділяти токсичні речовини. Риби і тварини часто сприймають кульки як їжу та ковтають їх, це призводить до смерті. Те саме стосується пташок, які можуть легко заплутатися в мотузках від кульок. Травоїдні сприймають їх як рослинність: морським черепахам здається, що це медузи, їхня головна пожива; птахи намагаються схопити кульки, коли вони ще в повітрі.

kulky_povitria_2826093_pixabay
kulky_povitria_2826093_pixabay

Запуск кульок шкодить людині. Кульки можуть призвести до короткого замикання високовольтних проводів, є загрозою безпеки польотів повітряних суден. Небезпечні й китайські ліхтарі: невеликі тварини потрапляють у їхній дротяний каркас, як у пастку. Залишки дроту можуть розірвати внутрішні органи диких і домашніх тварин.

Чим замінити кульки

Є біорозкладні кульки, але вестися на таку етикетку не варто: вони розкладаються протягом чотирьох років і за цей час встигають негативно впливати на довкілля та тварин.

Замість кульок можна дарувати квіти в горщиках, влаштовувати екопікніки чи прибирання: очищати пляжі, сквери, ліси від пластику та кульок. Вдома можна використовувати багаторазові паперові прикраси.

Альтернативні варіанти – саджати дерева, озеленювати двори та міські клумби, допомагаючи цим популяції бджіл та екології, створювати до свята чи важливого дня благодійні заходи та збирати гроші для доброї справи.

image36
image36

Як ще допомогти?

Щоб добитися заборони на масове використання кульок, потрібно займатися інформуванням населення про їхню шкоду та відсилати запити в різні інстанції. Заходи із запуском кульок в небо організовують через незнання наслідків: вони красиво летять, але люди не задумуються, яка доля на них чекає.

Поради

Розкажіть друзям, сусідам, колегам, батькам, адміністраціям шкіл та садочків, що чекає на кульки після того, як вони зникають з поля зору.

Запропонуйте екологічні альтернативи: флешмоби, шоу мильних бульбашок, посадку дерев та квітів, доведення до ладу пам’ятників та скверів, виготовлення годівниць.

Зверніться до відділів культури, ЖКГ, мерії, розкажіть про проблему. Потрібно подавати однакові запити у всі інстанції, гірше точно не буде. Що більше запитів з однієї теми, то зрозуміліше, що проблема хвилює населення.

Мінімум, що ви можете зробити, якщо кулька у ваших руках, – не відпускати її в небо. Відпустити – означає насмітити.

Вибір читачів за тиждень

Відео