Оксана Бучко

Тернополяни повинні допомогти своїм дітям перед початком шкільного року

YAk-dopomogty-dytyni-vdalo-rozpochaty-navchalnyj-rik-23-porady-psyhologa-e1565949934923

Тернополяни, які готують школярів до початку навчального року, повинні знати певні правила для боротьби з дитячим стресом. Адже навіть дорослим нелегко повертатись після відпустки до роботи. Тож літня перерва в навчанні потребує зусиль для успішного продовження шкільного життя з боку і дітей, і батьків.

Як налаштувати дитину до початку навчального року розповідає практичний психолог у Тернополі, доктор психологічних наук Марина Орап.

1. У першу чергу слід дати дитині достатньо відпочити впродовж літа. Говорячи це, я маю на увазі не лише відпочинок від регулярних навчальних занять, але і від надмірного захоплення комп’ютерними іграми чи спілкуванням у соцмережах. Ваша дитина гарно провела літо, якщо вона гуляла, їздила на велосипеді, збирала ягоди, плавала, бігала і грала футбол. І обов’язково – читала книги!

2. Ближче до вересня – слід нормалізувати режим сну.

Влітку, користуючись тривалістю світлового дня, діти звикли довше гуляти, пізніше лягати, і, як наслідок, пізніше прокидатись. Ви допоможете дитині уникнути стресу, якщо з середини серпня поступово і м’яко будете переводити її сон у режим «шкільного».

3. Варто плавно налаштовувати дитину до початку занять.

Пригадайте книги, які прочитали, перегляньте список літніх справ, які планували, відзначте ті, які виконали, і які ще встигнете виконати. Приберіть робоче місце, розкладіть книги, підручники, зошити, шкільне приладдя.

4. Уже в серпні почніть складати план на день, долучайте до плану відвідування бібліотеки, домашні доручення.

Це допоможе перейти від «вільного» безтурботного літнього життя до певних обов’язкових видів діяльності, нагадати дітям про обов’язки і відповідальність.

5. Гарним способом нагадати дитині про школу буде відвідування «шкільного базару».

Складіть з дитиною список речей, які треба купити до школи, перегляньте зошити, ручки, пенали, щоденники.

6. Обговоріть з дитиною мотиви навчання, придумайте «цікавинки», які стимулюватимуть дитину до навчання.

Дізнайтесь, що для вашої дитини є важливим у навчанні, чого вона уникає і що найбільше любить у школі. І в жодному разі не «лякайте» дитину школою, не використовуйте початок навчання як покарання чи застереження (типу «от підеш до школи, там тобі покажуть…»).

7. І пам’ятайте – перші декілька тижнів – це період адаптації дитини до школи.

Тому будьте стримані, терплячі і виважені.

Ваш спокій запорука позитивного ставлення дитини до школи і навчання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео