Хвилинка грамотності для тернополян: префікси та словотвір

mova-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-2

Префікси відіграють важливу роль у словотворі. Їх всього 10, а правил вживання - ще менше. 

Префікси з- (із-, зі-, зо-), роз-, без-, через-

Префікс з- перед буквами на позначення глухих приголосних к, п, т, ф, х переходить у с-сказати, спалахнути, стовкти, схилити. Аби швидше вивчити це правило використовуйте асоціацію «кафе птах», де всі приголосні сполучають лише із с-.

Префікс з- уживаємо переважно перед коренем, що починається голосним звуком або сполученням приголосного (крім к, п, т, ф, х) й голосного: зекономити, зігнорувати, зорієнтуватися, зумовити; здрібнити, зіскрібати, але скласти, скріпити тощо.

Коли ж корінь слова починають дві букви на позначення приголосних (також губний + й), пишемо здебільшого префікс зі-зігнути, зіграти, зідрати, зізнатися, зів’ялий, зім’яти, зіп’ястися (але сп’ястися) тощо.

У деяких словах можна паралельно вживати префікси зі- та зо-: зігрівати й зогрівати, зімлівати й зомлівати, зіпрівати й зопрівати, зітліти й зотліти.

У префіксах без-, роз-, через- кінцевий дзвінкий приголосний перед наступним глухим не змінюємо: безкорисливий, розтягнути, черезплічник.

Важливо: в українській мові префіксів рос-, бес-, черс- немає.

Префікси пре-, при-, прі-

Префікс пре- вживаємо переважно в якісних прикметниках і прислівниках для вираження найвищого ступеня вияву ознаки: прегарний, презавзятий, прекрасний, а також у словах презирливий, презирство та словах старослов’янського походження: преосвященний, преподобний, престол.

Префікс при- пишемо переважно в дієсловах, що означають наближення, приєднання, частковість дії, результат дії тощо, та в похідних від них словах: прибігти, приборкати, прибудувати, приборканий, прибудований; в іменниках та прикметниках, утворених унаслідок поєднання іменників із прийменником при- та суфіксом: пригірок, приярок; прибережний, прикордонний; у прикметниках на означення неповноти ознаки: пристаркуватий.

Префікс прі- вживаємо тільки в словах прізвисько, прізвище, прірва.

*Правила зазначені з урахуванням нового правопису.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео