Орест Сарматський

Українські яблука Гала подорожчали удвічі (Агроновини)

3002 (Copy)

Майже у всіх регіонах України садівники приступили до збирання першого та найпопулярнішого осіннього сорту яблук Гала.

Про це повідомляє EastFruit.

Вже близько тижня яблука сорту Гала пропонують садівники Закарпаття та півдня Одеської області. В кінці минулого тижня перші партії яблук надійшли в продаж у Вінницькій та Чернівецькій областях, а на цьому тижні збирання Гали почали і садівники в Дніпропетровській і Черкаській областях.

Перші оптові партії яблука сорту Гала надходять у продаж за середньою ціною 10 грн/кг ($0,40/кг). Правда, за умови закупівлі великих партій, від 20 т, садівники готові поступатися в ціні від 50 копійок до 1 грн/кг.

В цей же час у 2018 р. купити Галу можна було навіть по 3,5-4,0 грн/кг, хоча сезон збирання почався на кілька днів раніше, ніж в 2019 р. Тож наразі середня ціна на яблуко сорту Гала в 2-3 рази вища, ніж в минулому сезоні, що говорить про очікування більш високих цін практично всіма учасниками ринку на тлі різкого зниження очікуваного врожаю яблука в Польщі і деяких інших країнах Євросоюзу .

Не останню роль у зростанні цін на яблуко грає і активне просування України на експортних ринках фруктів як експортера яблука преміальної якості.

Більшість імпортерів відзначають, що вони готові імпортувати значно більші обсяги українського яблука, ніж на даний момент може запропонувати садівнича галузь України. Вони також підтвердили, що українське яблуко добре продається завдяки своїм смаковим якостям і хорошій забарвленості, і що імпортери вважають за краще українське яблуко польському з цієї точки зору – адже його можна швидше і дорожче продати, а значить на ньому можна непогано заробити.

3001 (Copy)
3001 (Copy)

Дефіцит кадрів у сільському господарстві зросте до 26 тисяч осіб

Потреба у фахівцях у сільському, лісовому та рибному господарстві у 2022 р. до 26 тис. осіб, у порівнянні з потребою у 2019 р. Про це повідомили у Мінекономрозвитку, передає AgroPolit.com.

За оцінками Мінекономрозвитку, потреба у фахівцях та робітничих кадрах на ринку праці на 2019 р. становитиме близько 385,06 тис. осіб, у 2020 р. вона досягне 399,57 тис. осіб, у 2021 р. – 413,77 тис. осіб, у 2022 р. – 442,54 тис. осіб.

Найбільша потреба у 2019 р. очікується у промисловості (95,49 тис. осіб), оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів (72,8 тис. осіб), будівництві (68,33 тис. осіб), державному управлінні та обороні, сільському, лісовому господарстві та рибному господарстві – 26 тис. осіб.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео