Оксана Бучко

У Тернополі продаж місць під сезонну торгівлю стане прозорим?

630_360_1529504530-4737

Процедуру визначення орендарів місць сезонної торгівлі у Тернополі хочуть зробити відкритою та доступною. Для цього підготували проект Положення щодо продажів сезонних об’єктів торгівлі через Prozorro, обговорення якого завершилось на сайті E-DEM. Про ризики, переваги і необхідні зміни у Положенні розповідають у Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ».

Згідно із запропонованим проектом, продаж права оренди місць для сезонної торгівлі відбуватиметься через систему Prozorro.Продажі. Бажаючі взяти участь мають попередньо зареєструватись на сайті, подати відповідні документи, сплатити гарантійний внесок. Положення регулює процедуру проведення аукціону та визначення переможця. Переможець торгів укладає договір про встановлення особистого строкового сервітуту для розміщення тимчасової споруди. Та чи справді земельний сервітут надає право здійснювати торгівлю? Адже цей документ визначає право на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою, а не здійснення торгівлі на цій ділянці. Тобто для провадження підприємницької діяльності потрібні інші документи.

Переможцям торгів слід звернути увагу на терміни підписання протоколу про результати електронного аукціону. Так, переможець має підписати його протягом трьох робочих днів з дня, наступного за днем його формування електронною торговою системою (пункт 12.11), а оператор, згідно з Положенням - протягом шести робочих днів з дня, наступного за днем його формування (пункт 41).

Також  документ не регулює питання суборенди, права здійснення підприємницької діяльності на придбаній території. А це, у свою чергу, викликає додаткову юридичну тяганину та створює можливості «обійти закон».

З іншого боку, використання системи Prozorro є кроком вперед щодо забезпечення прозорості та відкритості продажу права оренди місць для сезонної торгівлі. Адже після аукціону кожен, хто цікавився лотом, може переглянути, як відбувався аукціон, хто брав участь у торгах та хто переміг, яка була ціна лоту та скільки від оренди отримає громада міста. Продаж права оренди через Prozorro вимагає дотримання правил усіх учасників аукціону, тим самим зменшуючи корупційні ризики при продажі.

Думка експерта:

Катерина Кондратюк, експертка Коаліції  ГО «Тернопільський центр реформ»

- Проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про затвердження Положення про підготовку, організацію, проведення аукціону щодо продажу права оренди визначених місць для розміщення сезонних об’єктів сфери торгівлі та розваг на території Тернопільської міської територіальної громади» потребує доопрацювань. Так, у документі слід замінити договір про встановлення особистого строкового сервітуту земельної ділянки на договір  користування елементів благоустрою, бо сервітут - це дуже дорого, довго оформляти і він не дозволяє здійснювати підприємницьку діяльність. Також потрібно забрати з переліку документи про реєстрацію підприємницької діяльності. У пункті 42 Положення переможця зобов’язують надати печатку, а це незаконно. По аналогії з орендою комунальної  власності, в оренду має право взяти і фізична особа, але потім зобов’язана зареєструвати СПД (суб’єкт підприємницької діяльності). Важливо прописати заборону на суборенду, аби не перепродавали ділянки.

Короткий аналіз проекту положення можна знайти ТУТ, а поправки до нього – ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео