Тамара Коблик

6 вересня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

Головенко  Микола (1989, смт. Козова, Козівського району) – громадський діяч.

Іванишин Володимир (1961, с. Юр’ямпіль Борщівського району) –  господарник, депутат обласної ради.

іванишин
іванишин

Катеринюк Віктор (1963, м. Тернопіль) –  художник. Співавтор ікони «Спас нерукотворний» для каплиці в м. Люрд, Франція; 1996, серії 12 ікон Двунадесятих празників (1997, Німеччина)

катеринюк
катеринюк

Мельник Роман (1951, м. Зборів) – вчений-економіст. Автор понад 70 наукових і науково-методичних праць, у тому числі 2 підручників, 3 навчальних посібників

мельник
мельник

Олександр Орляк (1990, м. Тернопіль,— 6 лютого 2015, поблизу Дебальцевого Донецької області) — український військовик, командир гармати 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачево).

Орляк Олександр Володимирович.jpg

Розумний Ярослав (1925, с. Гончарівка Монастириського району Тернопільської  області - 08.12.2013) –  український мовознавець, літературознавець, доктор філософії з 1968, доктор славістики (1968), член НТШ з 1987, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» з 1996.

розумний
розумний

Романович Андрій (1972, с. Колиндяни Чортківського району) – спортсмен (волейбол), тренер. Тренував команди “Галичанка – Галекспорт” (м. Тернопіль).

романович
романович

Старик Петро (1930, с. Білобожниця, нині Чортківського району - 25.12.2008, м.Чернівці) –  вчений у галузі фізики. Доктор фізико-математичних наук (1990), професор(1992).

Цибульський Михайло (1889, м. Почаїв Кременецького району – 1944, м. Дубно, нині Рівненської області) – священик.

Шкільний Михайло (1968, с. Купчинці Козівського району) –  економіст, громадський діяч

шкільний
шкільний

Яснюк Ігор (1962, с. Романове Село Збаразького району) – співак, композитор, аранжувальник.

яснюк
яснюк

Цей день в історії Тернопілля:

1875 року – створено органiзацiю пiд назвою «Крайовий союз добровiльної пожежної охорони королiвства Галiцiї Людомерiї з великим Кракiвським князiвством».

1899 року – газета «Nowa Reforma» писала: «В Тернополі обвалилося риштування, необережно виставлене мулярами при будові кам’яниці Пінелеса (вул. Третього Мая). Робітники зазнали важких контузій».

1904 року - Крайова шкільна рада своїм рескриптом пересунула початок шкільного року у гімназії ім.Франца Йосифа в Тернополі з 1 вересня на 11 вересня, тому що будівельні роботи в гімназійних приміщеннях не були ще закінчені.

1904 року – посвячення основи (першого каменя) Тернопільського парафіяльного костелу. На місці, в якому мав бути презбітерій нового костела збудовано дерев’яну «напівкулясту» каплицю, де відбулися перші вступні молитви, потім оголошення і підписання ерекційного акту, посвята і вмурування каменя під основу з лівої сторони при вході до презбітерію (біля скарбниці костелу), проповідь (казання) архієпископа Більчевського, урочиста свята літургія. З нагоди урочистості комітет будови видав поштові карти з репродукцією проекту костелу.

1919 року – засновник першого стаціонарного українського професійного театру «Тернопільські театральні вечори» Лесь Курбас одружився з актрисою Валентиниою Чистяковою. Вінчання відбулося в Андріївській церкві м.Київ.

1927 року – вмуровано наріжний камінь під будівництво філіального костелу Матері Божої Ченстоховської в с.Білий Потік Чортківського деканату. Землю пожертвували М. Флорків, гміна та школа; проект виконав архітектор Втужецький; каміння для будови з міцевої каменоломні пожертвувала гміна. 25 серпня 1933 року новозбудовий храм освятили.

1941року – у Збаражі розстріляно 75 євреїв.

1943 року – загинув український політичний діяч, публіцист, теоретик націоналістичного руху, уродженець с.Петриків (за деякими даними - с.Дичків) Іван-Тадей Мітринга (Мітрінга) (псевда: «Бирон», «Орелюк», «Сергій Орелюк», «Полин»). Належав до ОУН, займав ряд провідних постів у Крайовому Проводі ОУН на закордонних українських землях. В ОУН очолив ревізіоністську групу, названу його іменем, яка вимагала перегляду теоретичних засад націоналістичного руху в бік його демократизації. У 1938 році у статті «Геть з більшовизмом» проголосив гасло «Свободу народам! Свободу людині!» У 1941 заснував Українську Революційну Партію Робітників і Селян, що в 1942 об'єднавшись з іншими групами, створила Українську народно-демократичну партію.  Загинув Іван Мітринга біля с.Вілії поблизу Острога на Волині у бою з радянськими партизанами.

1933 року – в Заліщиках побував прем'єр-міністр Польщі Юзеф Пілсудський. Тут він відпочивав, рекламуючи водночас місцеві курорти.

1948 року – у с.Івашківці Збаразького району відбувся бій 3-х вояків УПА з відділом МДБ. Під час бою загинув повстанець «Зенко»

1996 року – Бориса Косенка звільнено з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації, яку він займав з 11 липня 1995 року. З лютого до грудня 1994 - представник Президента України в Тернопільській області. З 26 червня 1994 року по 26 листопада 1996 року - голова Тернопільської облради.

2011 року – у Польщі помер польський режисер, сценарист і продюсер кіно, уродженець Микулинців Януш Морґенштерн.

В Україні сьогодні немає жодних професійних чи державних свят.

Іменини сьогодні святкують Максим, Петро, Георгій, Арсеній, Кузьма.

Вибір читачів за тиждень

Відео