Віра Олександрович

«Чужого нам не треба, а свого ми не віддамо!» – кажуть тернополяни (фото, відео)

Проти незаконних, на думку тернополян, забудов на вулиці Живова і Слівенській виступили мешканці прилеглих будинків. Вони прийшли із плакатами на засідання сесії міської ради сьогодні, 6 вересня.

В обидвох випадках люди вимагали припинити знищення зелених насаджень, тому й прийшли із плакатами «Перестаньте нищити Тернопіль». Власне, така причина спонукала тернополян протестувати вже не вперше. Тільки цього разу люди прийшли адресно – до тих, хто вирішував долю тієї міської землі.

Депутати
Депутати

Біля магазину «Прогрес» хочуть бачити доглянутий сквер

На вулиці Слівенській планують зрізати так званий «бузковий гай», що довгі роки був рекреаційною зоною для тернополян, розповідає активістка ініціативної групи протестуючих  Жанна Кійко. На цьому місці вже запланували 9-поверховий будинок.

– Ми зверталися до міського голови 4 роки тому, – пригадує жінка. – Забудовнику мали запропонувати іншу земельну ділянку, рівноцінну цій. Пан Надал ніби зрозумів нас, і ми заспокоїлися. Чекали озеленення, створення повноцінної паркової зони. Ми кілька разів самотужки організовували толоки. Просили міську владу допомогти із облаштуванням території. Однак підтримки не було, а натомість гай перетворили на бомжатник. Звісно, ми схвильовані.

Люди наголошували, що той «зелений острівець» – єдине, що рятує їх від шкідливих викидів значної кількості автомобілів, які щодня їздять вулицями Слівенською і Лесі Українки.   Тому тернополяни хочуть біля магазину «Прогрес» бачити доглянутий сквер. Його можна присвятити, наприклад, воякам, які загинули за Україну.

Тернополяни запевнили, що забудовник таки отримав документи для початку робіт у «скверику». Активісти уже зібрали підписи і будуть надалі звертатися у міську раду, до забудовника, до архітекторів, і навіть писатимуть у столицю.

– Ми вже оформили відповідні подання, зібрали таку кількість підписів, що вона перевищує необхідну, – запевняє пані Кійко. – Чужого нам не треба, а свого ми не віддамо. Тримаємо між собою контакти. Як тільки бачимо у сквері якийсь рух, то відразу організовуємося, телефонуємо один до одного. Ті дерева – у нас під вікнами!

Кійко
Кійко

На місці зеленої зони можуть врешті постати МАФи

У мешканців будинку на вулиці Живова, 26 – дещо інша проблема. Люди виступили проти привласнення їхньої прибудинкової території і відведення земель навпроти їхнього житла – у приватну власність під спорудження гаражів іншим тернополянам.

Кулеба
Кулеба

– На сесії 6 червня міська рада там виділила безкоштовно землю під приватні гаражі. Смішно, правда? – запитує Степан Кулеба. – Власники тих гаражів, як ми чули, уже переоформляють призначення земельних ділянок і збираються зводити МАФи. Ми, члени громади, – проти цього…

Представникам громади дозволили виступити з трибуни, аби депутати вислухали позицію протестувальників.

Міський голова Сергій Надал після цього просто на сесії пообіцяв, що будівництва ані в першому, ані в другому випадку не буде, якщо на це згоду не дасть громада. Втім, люди, що зібралися під міською радою, запевнили: таким заявам мера вони уже не вірять і будуть тримати ситуацію під контролем.

– Ми вже мали спілкування із мером, – пригадує Жанна Кійко. – Причому і в сесійній залі, і на місці, коли Сергій Віталійович робив променад новою бруківкою. Він тоді обіцяв нам завершити ремонт і вирішити інші проблеми. Але з того часу він нічого не зробив. Тому ми і надалі будемо у «бойовій готовності». Як то кажуть: «Довіряй, але перевіряй». Дуже просимо владу прислухатися до думки громади.

Депутати2
Депутати2

До речі, на сайті міської ради вже оприлюднили, так би мовити офіційну позицію влади із вищеописаних питань (цитуємо):

«… Щодо питання на вул. Слівенській, то міський голова зазначив, що буде проконтрольоване узгодження всіх проблемних питань із мешканцями. Щодо будівництва гаражів чи тимчасових споруд на вул. Живова, то дано відповідне доручення заборонити будь-яке будівництва на зелених зонах цієї території».

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео