Тернополянам на замітку: чим корисний човниковий біг

біг

Усі ми пам’ятаємо уроки фізичної культури у школі, а разом з тим і норматив із човникового бігу. Здавалось, з учнів знущалися, як могли. Але це далеко не так! Елементарні вправи та легкий біг з коливаннями можуть сильно вплинути на діяльність організму. Необхідно ними займатися регулярно або хоча б кілька разів на тиждень.

Мало хто замислюється, що елементарний човниковий біг, техніка виконання якого досить складна, використовується для тренування футболістів, боксерів, каратистів. Такий вид бігу сприяє розвитку вестибулярного апарату, а також покращує координацію, спритність. Хоча, по суті, виглядає це просто - пробігти від однієї до іншої точки кілька разів. З чим же виникають труднощі, можна зрозуміти, якщо детально розглянути, наприклад, човниковий біг 3х10, техніка виконання якого знайома більшості учнів загальноосвітніх закладів.

Особливості човникового бігу

Дивно, але деяким дистанція в 100 метрів дається набагато легше, ніж пробіжка 3 рази по 10 метрів. Це пов'язано з характером руху під час виконання вправи. На короткому відрізку учень повинен розігнатися, загальмувати, торкнутися землі (лінії, статі, кубика), повернутися і зробити все це ще кілька разів.

Човниковий біг 3х10 техніка виконання

Це істотне навантаження на організм, зокрема на серце, легені. Це вимотує м'язи. Це травмонебезпечно, але корисно для кровообігу, для координації. Використовуючи для розігріву човниковий біг 3х10, техніка виконання якого всім здається елементарної, можна досягти багато чого. Але необхідно навчити дітей правильно виконувати вправу і закріпити його на практиці.

Складові вправи «човниковий біг»

Техніка виконання складається з декількох пунктів.

  • Підготовка:

- визначення дистанції, вибір місця проведення, розмітка місця проведення;

- розминка учня, пояснення техніки, демонстрація виконання на власному прикладі.

  • Виконання:

- високий старт;

- скорочений час на прискорення;

- гальмування з необхідністю торкнутися землі, лінії або з метою забрати кубик;

- розворот за допомогою гальмуючого кроку, використовуваного в футболі, баскетболі;

- повернення на вихідну точку аналогічним чином.

Фініш (як окрема складова)

Пробігаючи останній відрізок, учень вже немає необхідності гальмувати, тому буде прискорюватися, щоб швидше фінішувати. Для початку, як ознайомлення з даними вправою, підійде звичайний човниковий біг 3х10. Техніка виконання може бути доповнена, можна її урізноманітнити. Як варіант може бути додано кількість відрізків - 5х10, 10х10, збільшений сам відрізок або доданий біг спиною вперед (для більш досвідчених спортсменів).

Техніка виконання

Все залежить від фізичної підготовки того, хто виконує вправу, від ризику травматизму, від дотримання техніки безпеки і від уяви людини, яка веде предмет «фізкультура». Човниковий біг мобілізує весь людський організм, але може призвести до серйозного пошкодження ніг, рук, інших частин тіла.

Фото: з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео