Оксана Бучко

Учень з Тернопільщини виготовив вінтажний ретро-годинник

69596179_10212066964829068_5222255262101929984_n

Екс-учень Заліщицької гімназії, що на Тернопільщині Дмитро Лучин досліджує ретро-годинник, копію якого зробив сам. Він робить опитування про такий механізм. Тож кожен охочий може допомогти.

Один із учасників отримає у подарунок ретро-годинник від учня. Заповнити анкету можна ТУТ.

- Я навчався у Заліщицькій державній гімназії до 10 класу, - розповідає він. - Два роки тому виграв конкурс UWC і тепер навчаюся в міжнародній школі UWC Maastricht, Нідерланди, на програмі IB (міжнародний бакалаврат). У рамках дипломного проекту з предмету «Дизайн і технології» я спроектував і виготовив так званий Nixie clock, або годинник на газорозрядних індикаторних лампах. Я вдосконалив існуючі схеми приладу, у Китаї за моїм проектом виготовили друковану плату, і я зібрав першу робочу модель. Мені вдалося значно здешевити модель на ~70% порівняно з сучасними виробами на ринку. Годинник виготовлено з компонентів часів СРСР, тому його можна назвати вінтажним ретро-годинником. Також планую виготовляти такі годинники не заради прибутку, а щоб пропагувати ідеї мейкерства і апсайклінгу (від англ. «upcycling» – виготовлення нових речей з старих компонентів чи вторсировини, що дає їм «друге життя»).

Цей годинник – лише перший з запланованих виробів. Надалі хлопець планує продовжувати робити потрібні речі зі старих компонентів. Це цікаво і також це сприяє вирішенню проблеми утилізації відпрацьованих електронних виробів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео