Тамара Коблик

10 вересня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

Вітенко Володимир (1933, х. Снігоровеччина біля с. Горинка, нині Кременецького району) – лікар, громадський діяч;

вітенко
вітенко

Гумницький Ярослав (10. 09. 1941, с. Острівець Теребовлянського району) –  вчений у галузі екології, громадський діяч. Доктор технічних наук (1987), професор (1989). Автор понад 150 наукових праць;

гумницький
гумницький

Дідик Борис (1924, смт. Ланівці – 19. 02. 1998, м. Дюссельдорф, Німеччина) – громадський діяч, меценат. Член ОУН, Пласту, СУМ;

Жукевич Степан (1944, с. Скоморохи Тернопільського району) – господарник;

Заваликут Іван (1884, х. Заваликут поблизу с. Малі Чорнокінці, нині Чортків. району –  21. 03.1975, м. Сиракузи, шт. Нью-Йорк, США) – громадський діяч, адвокат. Воював в УГА, був під більшовицьким арештом в Одесі. 1950 еміґрував до США;

Клепач Олег (1971, смт. Великі Бірки Тернопільського району) – підприємець;

клепач
клепач

Кривокульський Олег (1964, с. Городище Козівського району) – педагог, фахівець у галузі комп’ютерних технологій. Автор статей у галузі комп’ютерного забезпечення;

Махно Олег (1955, м. Чортків) – військовий журналіст. Полковник запасу;

махно
махно

Самсоненко Олександр (1960, м. Потсдам, Німеччина) – генеральний директор ТОВ «Агро-Рось», депутат Тернопільської обласної ради;

Фіґус Анна (1891, с. Гермаківка, нині Борщівського району – 16. 04. 1983, посел. Вайта (колишнє Шевченкове, Канада) – громадська діячка. Авторка спогадів та інших публікацій;

Юзьків Іван (1950, с. Возилів Бучацького району) – інженер, громадський діяч.

Цей день в історії Тернопілля:

1911 – поет Іван Франко відвідав с.Синява Збаразького району.

1919 — на Паризькій мирній конференції укладено Сен-Жерменський договір, який визнавав суверенітет Антанти над Галичиною; Австро-Угорщина припинила своє існування.

1939 року – вийшло останнє число однієї з найстаріших тернопільських газет «Польський голос», яка виходила з 1904 року.

1941 - заснували 2-гу окрему Галицьку бригаду.

1941 – у с. Дзвиняч створено табір для примусової праці євреїв, який діяв до 7 травня 1942 рр.

1945 – зіткнення НКВС з ОУН у селі Гаї Великі Микулинецького району Тернопільської області, загинув бойовик Володимир Опір-Залізняк, 28 років.

1945 – відбулась товариська зустріч у Чорткові між футбольними командами «Динамо» (Чортків) – «Локомотив» (Тернопіль)

1946 – засідка ОУН на МВС на шосе біля села Блищанка Заліщицького району Тернопільської області (знищені помічник начальника штабу 1-го батальйону 333-го полку ВВ старший лейтенант Ткачов і водій Кубукін).

1946 – в Хоросткові потрапив у засідку й загинув український повстанець «Орел».

1946 – за нездачу контингенту більшовики побили 70-річного мешканця с. Верхівці Гусятинського району Яцка Вонсача та його 68-річну дружину, хоч їхній син загинув у Червоній армії на війні, а інший був поранений на фронті.

1947 – Рада Міністрів СРСР ухвалила наказ № 3214—1050 «про виселення з західних областей УРСР до областей: Карагандинської, Архангельської, Вологодської, Кемеровської, Кіровської, Молотовської, Свердловської, Тюменської, Челябінської та Чітинської членів родин «оунівців» й активних бандитів заарештованих та вбитих у боях». Заплановано виселити 75 тисяч осіб, хоча в МҐБ УРСР планували виселити до 100 тисяч.

В установчому з’їзді Руху 8−10 вересня 1989 р., коли він і був офіційно створений та прийняті згадані документи, взяли участь і делегати від Тернопільської області. Згідно з компартійними оцінками, до найбільш войовничо й агресивно налаштованих щодо політичної системи республіки відносили «екстремістський» виступ на з’їзді відповідального секретаря Тернопільської письменницької організації Г. Петрука-Попика.

2008 – у Києві помер український письменник, перекладач, науковець, кандидат філологічних наук, голова міжнародного відділу Спілки письменників України, уродженець м.Кременець Юрій Покальчук. Був членом літературного гурту «Пси святого Юра». Організатор і керівник музичного гурту «Вогні великого міста», який виконує пісні на його тексти.

2014 – відбулося 5 футбольне «тернопільське дербі»: ФК Тернопіль – ФК Нива, яке закінчилося нічиєю 2:2.

10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам. Він був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.

Половина випадків насильницької смерті на нашій планеті припадає на самогубства. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальна кількість смертей від суїциду зараз наближається до мільйона на рік.

1самогубства
1самогубства

Тенденції такі, що до 2020 року число самогубств, очевидно, зросте в півтора рази. У зв’язку з цим ВООЗ оголосила 10 вересня Всесвітнім днем запобігання самогубствам.

Суїцид - це глобальна і трагічна проблема для світової охорони здоров’я. По всій землі після рішення накласти на себе руки вмирає більше людей, ніж у результаті воєн і насильницьких убивств, разом узятих.

За поширеністю випадків суїциду попереду йдуть розвинені країни. Першість належить країнам Східної Європи.

Найменші ж показники - в Латинській Америці та Азії. По Африці дані про це практично відсутні.

Іменини сьогодні святкують Ганна, Веніамін, Захарій, Мусій.

Вибір читачів за тиждень

Відео