Тамара Коблик

12 вересня в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

Власюк Володимир (1973, м.Тернопіль – 13.12.2015, м. Львів) – військовик 7-го окремого полку армійської авіації (Новий Калинів). Народився у м. Тернопіль. Проживав у м. Стрий Львівської області. Призваний за мобілізацією, служив з березня 2014 по березень 2015 року. З грудня 2014 року служив на Луганщині, поблизу Сватове. Через рік служби демобілізований. Тяжко захворів під час служби в зоні АТО. Проходив лікування в Львівському обласному шпиталі. Помер від важкої хвороби орієнтовно 13 грудня 2015 (42 роки). Похований 14 грудня у Стрию. Залишилися батьки, дружина та 21-річний син.

Дубіч Тетяна (1959, м. Бережани) –  педагог, писанкарка, вишивальниця. Її роботи зберігаються у музеях Бережан, Тернополя, Києва та інших міст.

дубич
дубич

Ібрагімов Михайло (1966, м. Тернопіль) – депутат міської ради, генеральний директор ТРЦ «Подоляни».

ібрагімов
ібрагімов

Королевич Петро (1911, с. Маркова, нині Монастириського району –  12. 09. 1979, м. Міннеаполіс, США) –  балетмейстер. Керівник ансамблю «Черемош»  при осередку СУМ у м. Міннеаполіс.

Куріца-Ціммерман Христина (1937, с. Настасів, нині Тернопільського району) – художниця. Від 1943 – в Австрії (міста Ґрац, Відень).

куріца
куріца

Мількевич Людмила (1948, с. Великі Дедеркали Шумського району) – працівник культури, літератор, громадська діячка.

мількевич
мількевич

Петровський Володимир (1962, с. Саранчуки Бережанського району) – історик, педагог, громадський діяч, голова Саранчуківської об’єднаної територіальної громади Бережанського району.

петровський
петровський

Решітник Дмитро (1923, с. Ценів, нині Козівського району - 06.01.2002, Австралія) – громадський діяч. Учасник німецько-радянської війни. Автор спогадів та інших публікацій.

решітник
решітник

Сампара Павло (1896, с. Прошова, нині Тернопільського району – 07. 12. 1937, м. Житомир) – військовик. Доброволець Легіону УСС.

Уейський Корнель (Ujejski Kornel; 1823, с. Берем’яни, нині Бучацького району –  19. 09. 1897, с. Павлів, нині Радехів. району Львівської області) –  польський поет, публіцист, громадський діяч. Посол австрійського парламенту.

уєйський
уєйський

Шевчук Володимир (1954, с. Радошівка Шумського району) – науковець, краєзнавець. Автор понад 90 наукових праць, 2 авторських свідоцтв на винаходи.

 

шевчук
шевчук

Шпикалюк Василь (1902, с. Лосяч, нині Борщівського району – вересень 1972, там само) – господарник.

Цей день в історії Тернопілля:

1914 – завершився третій період Галицької битви, який характеризувався контрнаступом австрійців проти 3-ї та 8-ї російських армій.

1914 – розпочалося переслідування розбитих австро-угорських армій і вихід росіян до р. Сян. Тернопільщину повністю окупували російські війська, тут встановилася влада царської адміністрації.

1942 – нацисти відправили з Козови до концтабору в місто Белзець (нині Польща) 1 тис. євреїв.

1945 – у с. Товсте Гусятинського району українські повстанці напали на станицю “стрибків”, у бою з ними захопили кулемет та 7 гвинтівок.

Гаї Гречинські Тернопільського району взяті на облік як село згідно з рішенням Тернопільської обласної ради від 12 вересня 2003 р.

2014 – на Микулинецькому кладовищі в Тернополі поряд із бойовим побратимом Андрієм Юркевичем поховали Федіра Коломійця (позивний «Металург»). Український військовик, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Народився 9 квітня 1981 року в м. Алчевськ Луганської області. 5 вересня 2014 року російські диверсанти здійснили атаку із засідки на бійців 2-ї роти батальйону поблизу с. Весела Гора під Луганськом. Комбат розповів, що до колони вийшли люди з українським прапором, і коли машини зупинились, то по них відкрили вогонь із засідки з кулеметів. Потім добивали поранених пострілами. У зв'язку зі ситуацією в рідному Алчевську близькі загиблого попросили поховати його в Західній Україні.

В Україні сьогодні немає професійних свят.

У світі сьогодні відзначають:

День Сарагарі (Дата сикхського військового свята в ознаменування битви при Сарагарі. Битва при Сарагарі 12 вересня 1897 року була проведена в ході Тірафської кампанії між сикхськими солдатами британської індійської армії і племенами пуштунських оракзаїв. Це сталося в Північно-Західній прикордонній провінції, що нині називається Хайбер- Пахтунхва, Пакистан)

День відеоігор ( «Німрод» - спеціальний комп'ютер, створений і показаний 5 травня 1951 на Фестивалі в Британії. Він став другим комп'ютером, призначеним виключно для гри. Гра називалася Nim. Його розміри становили приблизно 270 см * 360 см * 150 см. А першим був Берті - 4-метрова машина, представлена роком раніше)

День захисників в штаті Меріленд, США (В пам'ять про успішний захист міста Балтимор 12-14 вересня 1814 роки від вторнення британських військ під час війни 1812 року. Подія призвела до написання вірша, який був покладений на музику і кілька днів по тому став відомий як пісня «Зоряна прикраса». У 1931 році вона стала національним гімном Сполучених Штатів)

День кіно в Ірані

День книги Рухнама в Туркменістані (Книга Рухнама про духовність і правила життя, була написана президентом Туркменії Сапармуратом Туркменбаши Ніязовим і відразу ж оголошена «священною» в цій мусульманській країні. Їй навіть незабаром встановили пам'ятник в Ашхабаді)

День пам'яті масової страти солдатів батальйону Святого Патрика в Мексиці

Міжнародний день усвідомлення (Mindfulness Day відзначається з 2011 року. Мета - підвищити поінформованість широкого загалу про глибоку цінність і корисність усвідомленості)

Національний день Кабо-Верде

Національний день заохочення в США (National Day of Encouragement відзначається з 2007)

Національний день молочно-шоколадного коктейлю в США

Іменини сьогодні святкують Христофор, Олександр, Данило, Гаврило, Павло.

Вибір читачів за тиждень

Відео