Тамара Коблик

15 вересня в історії Тернопільщини

15

Цього дня народилися:

Білинський Дмитро (1874, с. Колиндяни, нині Чортківcького району — 28. 10. 1941, там само) —  народний майстер художньої різьби по дереву.

Бойчук Іван (1892, с. Могильниця, нині Теребовлянського району —  28. 09. 1976, м. Торонто, Канада) —  громадський діяч.

Бурміцький Олександр (1961, м. Тернопіль) —  композитор, диригент, баяніст.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гавенко Світлана (1959, с. Білобожниця Чортківського району) — вчений у галузі поліграфії. Доктор технічних наук(2003), професор (2004).

гавенко
гавенко

Гайворонський Михайло (справж. Гавронський; псевдо —  Орест Тин, 1892, м. Заліщики — 11. 09. 1949, м. Нью-Йорк, США) —  композитор, диригент, поет, критик, громадський діяч.

гайворонський
гайворонський

Грушкевич Тарас (1907, м. Тернопіль —  15. 10. 1969, м. Детройт, США) — інженер, громадський діяч.

Дубас Леонід (1949, с. Ст. Почаїв, нині Кременецського району) — поліграфіст, журналіст, громадський діяч. Член НСЖУ.

дубас
дубас

Заболотний Володимир (1960, м. Чортків) —  актор, церковний діяч.

 

заболотний
заболотний

Кульчицька Олена (1877, м. Бережани —  08. 03. 1967, м. Львів) — художниця, педагог.

кульчицька
кульчицька

Лазар Петро (1963, с. Голендра, нині Підгаєцького. району) — економіст, фінансист.

Михальська Лариса (1965, с., нині смт Золотий Потік Бучацького району) — телерадіожурналіст, редактор, публіцист.

михальська
михальська

Наливайчук Юрій (1977, м. Тернопіль — 1.02. 2015, поблизу с. Преображенка Каланчацького району Херсонської області) — український військовик 6-го окремого мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади (раніше 6-й БТО Тернопільської області «Збруч»). «Почесний громадянин міста Тернополя» (2015) — за особисту мужність і високий професіоналізм, який виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

наливайчук
наливайчук

Новосад Іван (1886, с. Ілавче, нині Теребовлянського району — 30. 07. 1956, м. Гомфілд, пров. Манітоба, Канада) — літератор.

Плонка Роман (1935, м. Бережани) — хоровий диригент.

Романчук Марія (1953, с. Жнибороди Бучацького району) —  журналіст, педагог, господарник.

романчук
романчук

Хоміцька Тетяна (1968, м.Тернопіль) - директор КП «Палац Кіно».

35462745_1731738240205350_1851937392060006400_n
35462745_1731738240205350_1851937392060006400_n

 

Ярмуш Василь (1940, с. Острів, нині Тернопільського району — 22. 09. 1976, там само) — поет, працівник культури.

ярмуш
ярмуш

Цей день в історії Тернопілля:

1803 року власник міста Збараж Вінсент Потоцький (на зображенні) звільнив міщан католицької віри від феодальних податків.

1916 рокулегіон УСС, який зменшився до чотирьохсот стрільців, було поповнено двомастами новобранцями з Коша і переведено в запас дивізії до с. Посухів на Бережанщині.

1920 рокуу Тернополі Галрвеком видавдекрет № 23 про грошові знаки.

1920 рокуу зв'язку з провалом походу Червоної армії на Варшаву Галревком покинув Тернопіль.

1920 року більшовицькі ревкоми покинули Борщів та Бучач. Бучацький повіт визволяла середня група Дієвої Армії УНР під командою генерала Олександра Загродського в складі 1-ї Запорізької, 2-ї Волинської, 6-ї січової дивізій група.

1920 рокупочався загальний наступ Дієвої армії УНР на лінії антибільшовицького фронту. Частини армії форсували р. Дністер в районах Єзуполя, Нижнева і Городенки для наступу на Бучач - Чортків - Теребовлю з метою звільнення Поділля. У Монастириськах вже ввечері відбувся врочистий вступ під сурми і «Ще не вмерла Україна!» до міста 6-ої стрілецької дивізії Дієвої армії УНР.

1930 рокупід час пацифікації в с. Дичків Тернопільського району значної шкоди завдано українським організаціям; багатьох мешканців села побито (до смерті – Омеляна Українця).

1943 рокупартизанський загін під командуванням Сидора Ковпака долинами з боку с. Новий Олексинець увiйшов до Великої Горянки Кременецького району.

1944 року – з села Талашевка в м. Шумськ поверталася група працівників совпартактиву в кількості 12 осіб, що проводила роботу із хлібопостачання. В дорозі група була оточена бандою чисельністю до 100 чоловік. У перестрілці зі складу групи вбито 11 осіб.

1945 року – у бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС в с.Бишки Козівського району загинув політичний діяч, публіцист, член Проводу ОУН Яків Бусел (псевда: «Дніпровий», «Галина», «Заславський», «Київський», «Шахтар»). Заступник провідника ОУН і заступник командира УПА-Північ, начальник політвідділу Головного військового штабу УПА. Лицар Золотого Хреста Заслуги (посмертно). Редактор підпільних видань ОУН і Української повстанської армії: «Інформатор, «Вісті з фронту УПА», «До зброї» та ін. Ініціатор скликання Першої конференції поневолених народів Сходу Європи і Азії.

1948 року – у Влащинцях Лановецького району відновлено колгосп, до якого належало с. Пахиня (перший голова правління – Прокіп Блозва).

1960 року – єпископом Львівським та Тернопільським українського екзархату Руської Православної Церкви призначений єпископ Григорій (Закаляк). Був членом ініціативної групи по «возз'єднанню» з РПЦ і брав активну участь у Львівському псевдособорі, що проходив 8-10 березня 1946 року.

1991 року – вийшов перший номер газети районної ради Бережан «Бережанське віче» (редактор Омелян Грабовський).

В Україні сьогодні відзначають День працівника лісу — професійне свято працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості.

1ліс
1ліс

Відповідно до Указу Президента України № 356/93 від 28.08.1993 святкується щорічно в третю неділю вересня.

Україна займає восьме місце в Європі за площею лісу.

Загальна площа земель лісового фонду становить 10,8 млн гектарів, з яких 9,5 млн вкрито лісовою рослинністю. Характерним для України є нерівномірне розташування лісів, переважно екологічне їх значення і високий відсоток заповідників (13,7%). Кожен другий гектар лісу в Україні створений штучно. В даний час на підприємствах лісового господарства функціонує 649 постійних розсадників, тепличні господарства, де вирощують щорічно понад 377 млн шт. стандартного посадкового матеріалу, 16,3 тис. гектарів постійних лісосировинних ділянок.

А ще сьогодні Всенародний День Батька. В Україні ініціаторами цього свята виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім’ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту 18-го вересня 2009-го р.

1батько
1батько

Сьогодні – Міжнародний день демократії

Міжнародний день демократії встановлений Генеральною асамблеєю ООН в 2007 році і відзначається 15 вересня. Ця дата приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових і відновлених демократій, яка відзначалася в 2008 році.

Демократія являє собою якийсь повноцінний політичний режим, заснований на методі колективного чи колегіального прийняття рішень, при якому кожен з учасників має рівний вплив на кінцевий результат, відповідно і міра відповідальності, а також соціальної напруги, вимірюється більш часом, на який прийняте це рішення, будучи швидше розмитим суспільним чинником. Зараз її відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй. Механізми демократії засновані на вільному волевиявленні народу, неухильному дотриманні прав і свобод людини, а також тісно пов’язані із забезпеченням правопорядку, стабільності та цілісності її інститутів і її моделі. Що примітно, - на даний момент не існує єдиної моделі демократії, т. к. теорія і практика далеко не завжди можуть співпадати, проте прогресивне міжнародне співтовариство активно виступає на підтримку зусиль держав і урядів щодо заохочення та зміцнення всіх демократичних процесів.

mizhnarodnyy_den_demokratiyi
mizhnarodnyy_den_demokratiyi

День народження Google.

Ларі Пейдж (Larry Page) і Сергій Брін (Sergey Brin), тоді ще 24-річні студенти Стенфордського університету, зареєстрували доменне ім’я «google.com» 15 вересня 1997 року. Саме слово «google» виникло, за словами їх творців, коли один з друзів неправильно записав математичний термін «googol» (гугол).

«Вже в той час ми розуміли важливість пошуку в інтернеті і значимість постійного вдосконалення пошукового движка, тоді як наші конкуренти мало працювали в цьому напрямку», - сказав пан Брін.

Google - дещо спотворене написання слова googol (гугол), яке придумав Мілтон Сіроттою, племінником американського математика Едварда Кайзера, для позначення числа, що складається з одиниці і ста нулів.

Деякі вважають, що творцям цієї компанії вимушено довелося назвати її саме так, тому що в першому чеку від інвесторів було вказано назву компанії як Google Inc.

Сама компанія Google Inc була заснована 4 вересня 1998, офіс розташовувався в місті Менло-Парк, Каліфорнія, США.

В даний час зареєстрована як Google Inc, станом на 2008 рік штаб-квартира розташовується в Маунтін-В’ю (Каліфорнія). Серед її інвесторів значаться Kleiner Perkins Caufield & Byers і Sequoia Capital.

Завдяки своїм технологічним інноваціям, Google отримала безліч нагород: приз «Голос Народу» за кращі технічні досягнення, нагорода «Краща пошукова система в Інтернет» від Yаhoo! Internet Life; приз за «Технічну Досконалість» журнала PC; «Краща пошукова машина» журнала The Net.

Безліч компаній, включаючи AOL і Washington Post, використовують пошукові ідеї Google на своїх веб-сайтах.

19 серпня 2004 Google Inc почала продаж своїх акцій на фондовому ринку (IPO). З тих пір вона стала публічною компанією NASDAQ: GOOG. Тоді розійшлося майже 20 мільйонів акцій на загальну суму в 1,67 млрд доларів США. До речі кажучи, самій Google дістались тільки 1,2 мільярда. Але компанія продала не всі належні їй цінні папери. Google залишила собі ще більше 250 мільйонів акцій, якими вона може розпоряджатися на свій розсуд. Компанія випустила акції двох типів: звичайні (Class A, всього 33,6 млн. штук), які перепродаються тепер в системі NASDAQ, і привілейовані (Class B - 237,6 млн. штук), рух яких обмежено «стінами» компанії. Кожна привілейована акція при голосуванні може врівноважити десять звичайних.

Вже 30 серпня 2004 року на спеціалізованих торгових майданчиках почались торги опціонами компанії Google. Найбільшим придбанням Google на той момент виступила компанія YouTube.

Пошукова система google, на ряду з постійно удосконалюваними алгоритмами пошуку, надає і багато інших безкоштовних послуг. Зокрема популярний поштовий сервіс Google Mail, Google Talk, Google Maps, безкоштовний перекладач і так далі. Proceratium google - різновид мурашки, що мешкає на Мадагаскарі і відкритий Брайаном Фішером з Каліфорнійської академії наук, був названий на честь сервісу Google Earth, який допоміг відкривачеві в його дослідженнях.

google_2010359b
google_2010359b

Всесвітній день боротьби з лімфомами проводиться щорічно 15 вересня.

Лімфома - це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Лімфома - це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми. Лімфоми - серйозне захворювання, прогресуюче з плином часу.

Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики.

У країнах Західної Європи захворюваність лімфомами складає близько 12-15 випадків на 100 000 населення в рік. Приміром, у Росії щорічно діагностується більше 25 000 нових випадків захворювання лімфомами, що становить близько 4% усіх злоякісних пухлин.

limfomy
limfomy

Іменини сьогодні святкують Антон, Іван, Леонід, Федір, Пилип, Юліан.

Вибір читачів за тиждень

Відео