Порядок і умови здійснення страхових виплат

06-04-2016-750x410

Одним з природних бажань кожної людини є прагнення захиститися від обставин, що загрожують її життю, здоров’ю, майну. За останні кілька десятиліть кількість факторів, які потенційно можуть нести для людини ризики втрати або знищення майна, нанесення шкоди життю та здоров’ю тільки збільшувалась. Тому у разі настання страхового випадку виникає можливість отримання страхових виплат.

Страховий випадок — подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи на отримання матеріального забезпечення або соціальних послуг, передбачених законами України з окремих видів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

До переліку осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку належать:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів, або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах;

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами (ст. 35 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

Відповідно до ч. 1 ст. 36 ЗУ  «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» страховими виплатами є грошові суми, які Фонд соціального страхування України виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

У разі настання страхового випадку управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, або в межах повноважень відділення виконавчої дирекції Фонду в районах і містах обласного значення зобов'язані своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати шкоду, заподіяну потерпілому внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті особам, які мають на це право, виплачуючи:

1) допомогу по тимчасовій непрацездатності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату втраченого заробітку потерпілого (далі - щомісячна страхова виплата);

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу, нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості поховання потерпілого та пов'язаних з цим ритуальних послуг.

Особам, які в установленому законом порядку добровільно застрахувалися від нещасного випадку, у разі настання страхового випадку страхові виплати призначаються управлінням (відділенням) Фонду.

У випадку якщо оплата здійснюється потерпілому від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а саме витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат підставою для цього є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами. У даному випадку також є можливим відшкодування моральної (немайнової) шкоди потерпілим від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань і членам їхніх сімей, що  не є страховою виплатою та здійснюється незалежно від часу настання страхового випадку.

Якщо має місце порушення правил охорони праці застрахованим, яке спричинило нещасний випадок або професійне захворювання, то це не є підставою для звільнення страховика від виконання зобов’язань перед потерпілим.

Згідно ст. 990 Цивільного кодексу України порядок здійснення страховиком страхових виплат відбувається відповідно до умов договору, а обов’язковими умовами здійснення страховиком страхових виплат є наявність:

заяви страхувальника (його правонаступника) або іншої особи, визначеної договором;

страхового акта (аварійного сертифіката), котрий складається страховиком або уповноваженою ним особою у формі, що встановлюється страховиком.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео