Олег Снітовський

Про що шумлять ліси Тернопільщини (фоторепортаж)

Заставка55 (Copy)

Відверті роздуми про лісову галузь Тернопілля

Сьогодні День працівника лісу. Напередодні наш кореспондент зустрівся із начальником Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства  Олегом Павловичем Яремком і попросив його розповісти про сьогоднішній стан лісової галузі та те, як вона розвивається на Тернопільщині.

04 (Copy)
04 (Copy)

- Передусім, Олеже Павловичу, коротко охарактеризуйте лісове господарство краю, тобто, опишіть своєрідний «портрет» лісової сфери області.

- Скажу, що до складу Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства входить шість державних підприємств: Бережанське, Бучацьке, Кременецьке, Терноіпльське, Чортківське та природний заповідник «Медобори», де діє 44 лісництв, 145 майстерських дільниць.

Всього на підприємствах управління працює понад 1500 чоловік.

- А щодо лісових масивів краю, що тут характерне?

- Тернопільська область належить до малолісистих областей України. Площа земель лісогосподарського призначення області сягає понад 201 тис. га, з них 183,2 тис.га земель, вкритих лісовою рослинністю. Лісистість області складає трохи більше 13%. На одного жителя області припадає 0,19 га вкритих лісом земель. У постійному користуванні держаних підприємств, перебуває майже 160 тис га лісів області. Запас деревини в лісах оцінюється в межах 32,31 млн куб м. Середній вік деревостанів 62 роки, відбувається поступове старіння лісів, що впливає на їх санітарний стан. Площа вкритих лісовою рослинністю ділянок сягає понад 145 тис. га.

05 (Copy)
05 (Copy)

- Напевно, на такій великій площі важко вести облік деревини?

- Скажу, що в усіх лісогосподарських підприємствах управління впроваджена і функціонує єдина державна система електронного обліку деревини.

- У чому її суть?

- Йдеться про точний облік лісоматеріалів на лісосіці в online режимі за рахунок маркування деревини спеціальними бирками зі штрих-кодом та застосування мобільних електронних пристроїв при здійсненні облікових операцій. Система дозволяє вести електронний облік із приймання, переміщення, інвентаризації та реалізації деревини.

01 (Copy)
01 (Copy)

02 (Copy)
02 (Copy)

- Знаю, що для лісівників лісовідновлення та лісорозведення – один із ключових напрямків розвитку лісогосподарської галузі.

- Це дійсно так. За останні роки лісівники краю виростили понад 7,5 млн штук посадкового матеріалу, з них тільки цього року - 200 тис штук посадкового матеріалу із закритою кореневою системою - 170 тис штук дуба та 30 тис штук модрини європейської. За останніх три роки висаджено лісу маже до 2 тис га.

18 (Copy)
18 (Copy)

- Запровадили європейський аудит, згідно з яким фахівці оцінюють діяльність лісового господарства області. Такий підхід запроваджено лише у кількох областях України. Окрім цього, оглянуто 4,5 тис га земель , виготовлено правоустановчі документи на нові землі - 1,5 тис га, на землі Держлісфонду який є 158 тис га, виготовили документи на 35 тис га. Головним завданням лісівників області є вирощування, передусім, цінних дубових насаджень.

08 (Copy)
08 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

- Для цього потрібна відповідна виробнича база?

- Безумовно, у нас є майже 60 га лісових розсадників, а ще – тепличні комплекси. Для отримання якісного лісового насіння створена постійна лісонасіннєва база. Щорічно заготовляється 30-32 т лісового насіння, в т.ч. 25 т дуба звичайного.

- Кілька слів про охорону і захист лісів.

- Захист лісів від шкідників та хвороб лісу є невід’ємною частиною ведення лісового господарства області. Попередження та профілактика випадків масового розмноження шкідників та хвороб – основна передумова для створення стійких, високопродуктивних деревостанів, поліпшення якісного складу та приведення лісистості до науково обґрунтованих значень. Тому цій проблемі приділяємо постійну увагу.

10 (Copy)
10 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

- В останні роки, через велику кількість сонячних днів, часто виникають пожежі, у тому числі й в лісах, що теж, зрозуміло, завдає значної шкоди лісовим масивам.

- Так. А основною причиною виникнення загоряння в лісах держлісфонду є необережне поводження людей з вогнем у лісі, а також весняні й осінні випалювання трави, спалювання сміття та пожнивних решток. Задля недопущення й попередження лісових пожеж підприємства управління щороку влаштовують 150 км мінералізованих смуг, проводиться догляд за мінералізованими смугами протяжністю 500 км, встановлюється понад 100 знаків наглядної агітації на протипожежну тематику.

13 (Copy)
13 (Copy)

- Олеже Павловичу, ще прошу Вас зупинитися, власне, на темі ведення лісового господарства, які тут пріоритети?

14 (Copy)
14 (Copy)

- Зазначу, що лісові ресурси служать основою економічної системи ведення лісового господарства. За рахунок використання лісових ресурсів лісове господарство отримує власні кошти для відтворення лісів, проведення лісівничих, лісоохоронних та інших заходів. Деревина заготовляється в порядку рубок головного користування, здійснення заходів з формування і оздоровлення лісів та інших рубок. Лімітом заготівлі деревини в порядку рубок головного користування є розрахункова лісосіка, яка затверджується з врахуванням принципів безперервності та не виснажливості використання лісових ресурсів.

06 (Copy)
06 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

Деревина – основний вид лісових ресурсів. Підприємствами управління щорічно заготовляється близько 237 тис. куб м. ліквідної деревини від усіх видів рубок, зокрема від рубок головного користування - 132 тис. куб м.

- Куди ж йде ця деревина?

- Щорічно лісогосподарськими підприємствами області реалізується на внутрішній та зовнішній ринки біля 220 тис. куб. м. необробленої деревини, із них на внутрішній ринок 144 тис. куб м, що складає 65%, від загальної реалізації та на зовнішній ринок 76 тис. куб м, що сягає 35% від загальної реалізації деревини.

17 (Copy)
17 (Copy)

Продукції переробки за рік випускається на понад 31 млн грн..

- Ефективна робота галузі неможлива без облаштування нових лісових доріг?

- Вірно. Всього за останні роки збудовано нових лісових автомобільних доріг ІІ типу з твердим покриттям понад 10 км, а відремонтовано лісових автомобільних доріг ІІ типу – майже 40 км.

- Олеже Павловичу, охарактеризуйте, будь-ласка, ситуацію із природно-заповідниим фондом Тернопілля.

15 (Copy)
15 (Copy)

- У межах лісового фонду знаходиться 16 заповідних об’єктів загальнодержавного значення та 265 об’єктів місцевого значення. Осередком та основним полігоном для багаторічних моніторингових досліджень на Тернопільщині є природний заповідник “Медобори”, який утворений у 1990 році з метою збереження унікальних природних комплексів Подільських Товтр, генофонду рослинного і тваринного світу, використання їх в наукових цілях та природоохоронній роботі. Сьогодні в заповіднику розгорнуто дослідження стану екосистем та їх динаміки, також ведеться розробка необхідних режимів їх збереження.

- А мисливське господарство нашої області, як воно розвивається?

- Скажу, що мисливське господарство в області ведуть 24 користувачі мисливських угідь на площі майже 958 тис га, з них понад 825 тис га надано в користування організаціям Українського товариства мисливців та рибалок, в якому зареєстровано понад 18 тисяч мисливців, із них щорічно бере участь в полюванні більше 8 тисяч. Охорона державного мисливського фонду здійснюється єгерською службою користувачів мисливських угідь спільно із державною лісовою охороною, працівниками поліції та державної екологічної інспекції, іншими структурами відповідно до повноважень.

- І ще таке запитання. А в цілому, яким документом керуються працівники лісової галузі у своїй щоденній роботі?

16 (Copy)
16 (Copy)

- Ведення лісового господарства здійснюється на основі «Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки». Першочерговим завданням виконання Програми є вирішення проблеми закріплення за лісокористувачами усіх лісів, що обліковуються в землях державної власності і не надані в користування, а також збільшення лісистості та покращення якісної структури лісових насаджень області, заліснення берегових смуг водойм та створення захисних лісопосадок вздовж автомобільних доріг.

- У день професійного свята – які, Олеже Павловичу, Ваші побажання чисельному колективу управління.

12 (Copy)
12 (Copy)

- Безумовно, нинішнє професійне свято – День працівників лісу об’єднує людей працьовитих та відповідальних, безмежно відданих своїй справі. Хотів би, щоб результати нашої спільної праці сприяли збереженню та примноженню лісів – зеленої скарбниці Тернопілля. Святкуючи разом з Вами, дорогі колеги-лісівники, бажаю щоб це свято принесло у Ваш дім щастя і добро, злагоду і достато, а ще – віру у прекрасне майбутнє України.

Фото: прес-служба Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства

Вибір читачів за тиждень

Відео