Віра Олександрович

У Тернополі чекають «Тіні забутих предків» і столичних «зірок»

Театр_ф

Кілька українських театрів завітають на фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют». Нагадаємо, стартує цей культурно-мистецький захід уже сьогодні, 15 вересня, і триватиме до неділі, 22 числа, включно.

Причому на сцену цього разу вийдуть як столичні «зірки»  – Анатолій і Богдан Гнатюки, Олексій Паламаренко та брати В’ячеслав і Олександр Жила, так і колишні тернополяни, які нині працюють в інших регіонах. Наприклад, 18 вересня свою виставу «Обережно – жінки» покаже Черкаський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка, яким нині керує наш земляк - Петро Ластівка.

Власне, XVII Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» - головна театральна подія року. Її незмінним організатором є колектив Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Шевченка. Не секрет, що на таке масштабне дійство потрібно як мінімум 300 тис. грн. Тож частину коштів виділили із обласного і міського бюджетів, а також допомогли генеральні партнери, у тому числі - ТОВ «Агропродсервіс».

Цьогоріч шанувальники Мельпомени побачать 4 комедії, містерію, театральний слешер, осінню історію, а також патріотичну трагікомедію. Свої роботи представлять три столичних театри і Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької (Львів). У гості чекають і колективи з Черкас, Рівного, Хмельницького та Луцька. Варто зауважити, у 2020-му, в рамках ювілейного року Тернопільського драмтеатру, колектив сподівається отримати більше фінансування і запросити на фест театри з-за кордону.

Цьогорічні «Тернопільські театральні вечори. Дебют» відкриє Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня». Цей колектив представить геніальний твір Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Тож перший день, на думку організаторів, має бути особливо святковим, цікавим і монументальним. Уже завтра, 16 вересня, шанувальники такого виду мистецтва побачать театральний слешер, комедійний детектив «Украдена краса». Його привезе колектив Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я». Докладно із програмою фесту можна ознайомитися на сайті театру.

Афіша
Афіша

До слова, на фестивалі традиційно працюватиме професійне журі, яке очолить народний артист України Федір Стригун. Буде там і журналістське журі під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Богдана Мельничука.

Довідка. Початок вистав - о 19.00. Квитки можна придбати у касі театру, а також онлайн. Ціни на квитки – цілком доступні. Довідки за номерами телефонів: (0352) 52-40-66, 25-05-04 або 096-724-17-26.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео