Орест Сарматський

В Україні оренда землі дорожча ніж в країнах ЄС (Агроновини)

поле

В Україні оренда земель сільськогосподарського призначення коштує дорожче аніж в деяких країнах Європейського союзу. Так вважає Ольга Ходаківська — заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, пише “Агро-Центр”.

За словами експерта, зараз  орендна плата в Україні за рік для земель державної власності в середньому досягла 120 євро/га, приватної – 100-105 євро/га.

Тим часом у Словаччині це 50 євро/га, Латвії 57 євро/га, Естонії 58 євро/га, Хорватії 69 євро/га, Литві 99 євро/га та Чехії 104 євро/га, а також наближається до рівня відповідного показника у Словенії 134 євро/га, Іспанії 148 євро/га, Угорщині 160 євро/га та Швеції 160 євро/га.

Науковців Інституту аграрної економіки провели дослідження, результати якого показують, що у деяких областях України: Хмельницька (278 євро/га), Вінницька (255 євро/га) та Полтавська (237 євро/га), – по землях державної власності, а також у Черкаській (250 євро/га) щодо приватних земель, – орендна плата за сільгоспземлі уже перевищила рівень Франції (215 євро/га), Люксембургу (244 євро/га) і наближається до показників Австрії (288 євро/га) та Ірландії (295 євро/га).

Окрім цього, змінюється форма виплат за оренду землі. Зокрема, частка виплат у грошовій формі сягає 60% проти 25% у 2010 році.

Українські фермери першими виростили органічні кубічні кавуни

В усьому світі кубічний кавун рахується лише сувеніром. Адже зазвичай вони залишаються не стиглими. Українцям першим вдалося виростити кубічний кавун не лише смачним, а ще й органічним, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “SEEDS”.

- Основним завданням було виростити не просто кубічний кавун, а органічний кубічний кавун. І що б він був стиглим всередині. 90% кубічних кавунів у світі – вони не стиглі. Це просто як сувенір. А ми хочемо, що б цей сувенір його можна було ще й їсти.

кавун квадратний
кавун квадратний

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео