Як повернути збір до пенсійного фонду сплачений при купівлі нерухомості?

vozvrat-naloga-pri-pokupke-kvartiry-v-ipoteku__211579-620x0

Однією річчю, що об’єднує всіх покупців нерухомості, є те, що при купівлі всі вони зобов’язані сплатити 1% від вартості квартири чи будинку, як збір до Пенсійного фонду. В іншому випадку, нотаріус не  зареєструє право власності на об’єкт нерухомості. Така вимога є результатом неузгодженості національного законодавства, адже законом передбачено, що платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які купують нерухоме майно. Від сплати збору до Пенсійного фонду звільнені особи, що придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше, але водночас нотаріуси позбавлені технічної можливості вчинити потрібну нотаріальну дію і змушені відмовляти громадянам у засвідчені купівлі нерухомості без наданої громадянином квитанції про сплату збору. Проте, повернути сплачені кошти можливо, але пам’ятайте, що Ви можете це зробити, якщо купуєте квартиру вперше. Приватизовані квартири; житло отримане в спадщину; житло отримане за договором дарування, тощо — не є таким, що придбане, а вважається таким, що отримане. Тобто, якщо Вам подарували квартиру, а потім ви купили ще одну, придбана нерухомість буде вважатися першою. Що потрібно зробити для того аби повернути пенсійний збір:

  • Сплачуючи збір у банку, попросіть про виготовлення двох квитанцій, одну потрібно буде надати нотаріусу, іншу безпосередньо для повернення. Якщо другої квитанції у Вас немає, попросіть копію у нотаріуса;
  • Замовити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформаційну довідку за ідентифікаційними даними фізичної особи, аби довести придбання квартири вперше. Таку довідку можна отримати у нотаріуса, реєстратора чи самостійно в Кабінеті електронних сервісів - https://kap.minjust.gov.ua/ (за обов’язкової наявності ЕЦП).
  • Підготувати та надіслати на адресу відділення Пенсійного фонду звернення із вимогою про повернення сплачених коштів. Практика показує, що Пенсійний фонд не задовільняє такі прохання, але його відмова– підстава для звернення до суду.
  • Звернутися в адміністративний суд із позовом. Зверніть увагу, що це потрібно зробити у 6 місячний період після отримання відмови від Пенсійного фонду. Щодо розгляду таких справ склалася позитивна судова практика, суди задовільнять вимоги купців нерухомості.
Повернути кошти сплачені до Пенсійного фонду цілком реально, хоча це і потребує часу та зусиль. У таких справах краще скористайтеся професійною допомогою юристів, адже при підготовці запитів до Пенсійного фонду та судового позову важливо врахувати усі деталі, які часто незрозумілі для людини без юридичної освіти та практичного досвіду. Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео