Оксана Бучко

Які документи потребують тернополяни для призначення пенсії

780-x-216-баннер-ЯМП-на-сайт-МЮ

Виникло право на оформлення пенсії непрацюючим особам, але не знаєте порядку його реалізації? Які документи потрібно подати до управління Пенсійного фонду? Про це тернополянам розповідають у центрі безоплатної правової допомоги.

Призначення, перерахунок і виплата пенсій здійснюється відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Насамперед  непрацюючій особі потрібно звернутися особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, із заявою про призначення пенсії до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації).

Коли можна звернутися за призначенням пенсії?

Звертатися до управління Пенсійного фонду можна в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Документи, які необхідно подати для призначення пенсії за віком:

  • заява;
  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637;
  • індивідуальні відомості про застраховану особу щодо підтвердження страхового стажу за період з 01 липня 2000 року (надається відділом персоніфікованого обліку);
  • документи про місце проживання (реєстрації) особи;
  • документи, які засвідчують особливий статус особи;
  • фото для виготовлення пенсійного посвідчення.

Документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, посвідчених нотаріально або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію. Але тільки в оригіналах подаються документи про стаж, вік та заробітну плату. Якщо страховий стаж підтверджується трудовою книжкою, то необхідно надати копію з неї, завірену підприємством, установою, організацією за місцем останньої роботи або органом, що призначає пенсію.

Нагадуємо, що єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео