Віра Олександрович

У Тернопільщини нова влада може відібрати 240 млн грн (фото, відео)

Тернопільщина у 2019-му може втратити близько 240 млн грн, які мали надійти (або вже частково надійшли) на втілення різних проектів, у тому числі – інфраструктурних. 

Йдеться про кошти як із Фонду регіонального розвитку, так і з інших державних джерел. Зокрема, і про субвенцію на розвиток місцевих громад. Хоча свою частку фінансування на передбачені об’єкти і в ОТГ, і в органах місцевого самоврядування вже виділили. Більше того, роботи у більшості населених пунктів Тернопілля уже розпочали, а тепер всі ці зусилля можуть зійти нанівець.

Про це на сесії Тернопільської облради 17 вересня заявив екс-голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Нагадаємо, команда нового президента спершу заявила, що хотіла перевірити державні видатки на корупційні ризики і видати гроші вже із початком роботи нового уряду. Тому звернулася ще до Кабміну Володимира Гройсмана із проханням тимчасово зупинити державне фінансування. Так, лист про затримку 10 млрд грн субвенцій містам України написав свого часу глава Офісу президента Андрій Богдан. Проте «старий» Кабмін його не послухався. Мотиви були простими: затримка субвенцій могла принести значні незручності міським головам, оскільки кожен місцевий бюджет має план із певними сумами і термінами.

З того часу, як каже Степан Барна, багато що змінилося. Тепер із Києва затримують не лише ці кошти, а й гроші, передбачені на інші справи в місцевих громадах. Причому про це у Тернополі вже згадували 29 серпня, на попередній сесії облради. Навіть звернення до Києва писали. Оскільки віз, як то кажуть, – і далі там, то, за підрахунком екс-голови обласної держадміністрації, до кінця року Тернопільщина може втратити 240 млн грн. А це – майже катастрофічно для нашої області.

– Я вам більше скажу, - додає Степан Барна. – Мало того, що Держказначейство заморозило ці гроші на рахунках і в містах і селах зупинилися роботи із ремонтів шкіл та інших об’єктів, а також – різні будівельні роботи. Вони вимагають, аби органи місцевого самоврядування самі проголосували за повернення вже отриманих сум у державний бюджет.

Саме через це депутат обласної ради попросив внести протокольним дорученням на сесії звернення до місцевих рад із проханням писати листи до столиці, ухвалювати відповідні заяви, аби спонукати Київ виконувати раніше взяті зобов’язання. Колеги Степана Барну підтримали, хоча голова обласної ради Віктор Овчарук мусив дати окреме роз’яснення.

– Я незабаром буду брати участь у засіданні Асоціації міст і сіл України, – каже він. – Відповідну заяву зроблю і там, аби всі дізналися про таку проблему. Нам треба, щоб кошти прийшли, і ми могли завершити розпочаті роботи. Ми розраховуємо на це, бо не можемо все зупинити!

До речі, сесія того дня також підтримала звернення щодо вшанування пам’яті загиблих бійців-жителів Тернопільської області. Нагадаємо, «Терен» уже писав про те, що відбувалося на цьому засідання (читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео