Віра Олександрович

Іноді диваки бувають мудрішими за всіх, дізналися тернополяни (фото, відео)

Основне

«Вечерею із диваком» тернопільських театралів «пригостили» актори Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру вчора, 19 вересня.

Адаптація однойменного фільму французького режисера і сценариста Франсіса Вебера була однією із п’єс, що ввійшла до програми цьогорічного фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют».

Нагадаємо, цей творчий захід стартував у неділю, 15 вересня (читайте про це ТУТ і ТУТ – прим.). На фесті працюють два журі: професійне і журналістське.

Режисером-постановником комедії на дві дії театру з Рівного є Олександр Олексюк. На свою адресу він того дня отримав чимало приємних відгуків. Адже комедійна вистава «Вечеря з диваком» не залишила тернополян байдужими. Компліменти висловив і голова професійного журі, народний артист України Федір Стригун.

Сюжет цієї п’єси відомий багатьом. Головний герой вистави, заможний книговидавець П’єр Брошан разом зі своїми друзями щотижня у середу влаштовує вечерю, на яку обов’язково запрошують дивака – дурника, над яким можна посміятися. Цього разу представляти такого гостя мав саме багатій, але у нього виникли проблеми зі спиною – простріл, радикуліт.

Таке дивне захоплення чоловіка і його друзів дружина П’єра не сприймає, а тому йде геть. Але це – не єдина неприємність, що чекала на головного героя того вечора. Усе в його житті раптом пішло шкереберть. І сталося це все з легкої руки… дивака на ім’я Франсуа.

Власне, Франсуа Вебер – добре відомий усім поціновувачам тонкого французького гумору. Це саме він написав сценарії і зняв такі комедійні стрічки, як: «Іграшка», «Високий блондин у чорному черевику», «Чудовий», «Невдахи», «Втікачі» та інші. Не дивно, що глядачі у Тернополі «впізнавали» його почерк за музичним супроводом вистави.

Лікар заборонив П’єру ставати з ліжка, тому він був змушений перенести вечерю із диваком на наступну середу. Але за іронією долі Франсуа Пенйон уже був у дорозі, коли книговидавець до нього зателефонував, аби відкласти зустріч. Ось тому дивак опиняється у Брошана вдома, де вони знайомляться ближче. Франсуа із дитячою безпосередністю розповів П’єру про своє життя: про роботу і про зраду дружини. Аристократ відразу розумів, що, якби вечеря із дурнем відбулася, він би точно виграв парі.

Податковий агент Франсуа Пенйон виявився дуже самотнім і глибоко нещасним в особистому житті чоловіком. Два роки тому його покинула дружина, тому залишилася лише одна пристрасть – моделювання різних об’єктів із сірників. Про свої роботи Франсуа ладен годинами розповідати усім, хто опиняється поруч.

Занудний бухгалтер-фінансист Франсуа – щирий у всіх своїх вчинках і словах, але це дуже часто шкодить і йому самому, і оточуючим. Того вечора найбільше «постраждав» книговидавець П’єр: він і дружину міг назавжди втратити, і все своє майно, адже про приховані доходи дізнався товариш Франсуа – найкращий податковий агент у Парижі.

 Звісно ж, головний герой врешті «викрутився», але він дійсно змушений був пройти «100 кіл пекла», заради повернення коханої. Врешті зарозумілий П’єр дізнався, чому не варто людей вважати дурнями. Адже вистава була не лише жартівливою, а й повчальною.

Гра акторів, емоції – на сцені і в залі – були справді особливими. Рівняни так «ввійшли в роль», що глядачі у відповідь були такими ж щирими. Легкий, неймовірно смішний і водночас дуже ліричний сюжет захопив усіх. Зал неодноразово «вибухав» сміхом і гучними аплодисментами.

Дотепні діалоги, кумедні сцени, дуже красиві і оригінальні декорації не залишили глядачів байдужими. Особливо усім припав до душі Франсуа.

Саме щирий дивак врешті допомагає книговидавцеві повернути дружину. З його ж подачі П’єр мириться зі своїм давнім другом Жюстом Лебланом, у якого він, власне, і «відбив» Крістіну. Книговидавець нарешті «відшиває» свою коханку Марлен. І все це – приправлене добрячою дозою хорошого гумору і відмінної акторської гри.

До речі, вечір у товаристві французів запам’ятається тернополянам надовго. Такий висновок можна зробити із овацій, які на свою адресу почули цього вечора рівняни. Найбільше оплесків і вигуків «браво» дісталося Франсуа, точніше артисту драми Сергію Бондаруку, який майстерно виконав цю роль.

До слова, фінал фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» – у неділю, 22 вересня. Того дня на сцену вийдуть актори Київського театру «Актор». «Patris» – це вистава про двох молодих журналістів, що шукають на столичному вокзалі свою внутрішню батьківщину. Власні шлях і кохання. Пісні, бійки, відбірна лайка, трохи алкоголю для глядача, та ще менше легких наркотиків. Ця вистава – про наше сьогодення, сумне і смішне одночасно…

Довідка. «Вечеря із диваком». Дійові особи і виконавці: П’єр - заслужений артист Станіслав Лозовський, Крістіна (дружина) - артистка драми Оксана Муріна, Аршамбо (лікар) - заслужений артист Віктор Янчук, Франсуа - артист драми Сергій Бондарук, Леблан - артист драми Олег Ягелюк, Шеваль - заслужений артист Андрій Куделя та інші.

Фото і відео авторки, а також із сайту dramteatr.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео