Оксана Бучко

На Тернопільщині  безкоштовно надали правову допомогу в понад 10 тисячах кримінальних проваджень

На Тернопільщині від 2013 року працює 18 офісів Центру безоплатної допомоги. За це час послугами адвоката цих офісів скористались у більше 10 тис. кримінальних проваджень. В Україні така цифра сягає до пів мільйона.

Окрім того, правову безоплатну допомогу в області надали у більше 8 тисячах цивільних та адміністративних справах, загалом в Україні – понад 222 тис.

– Найкраще про нас говорять реальні життєві історії людей, котрі вирішили свою проблему разом із системою безоплатної правової допомоги. Люди, в яких немає коштів на правовий захист, можуть скористатись державною допомогою, – зазначила директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій під час прес-конференції у Тернополі 20 вересня. – Ми надаємо адвокатів засудженим до позбавлення волі, учасникам АТО без статусу, внутрішньо переміщеним особам, постраждалим від насильства та іншим. Наші клієнти – малозабезпечені особи. На наступні три роки зосередимось більше на земельних питаннях, які стають актуальними сьогодні. 

У центрах Тернопільщини працюють 60 штатних юристів, 113 адвокатів. Там приймають до 15 000 клієнтів на рік.

За період функціонування БВПД в області було 30 виправдувальних або скасованих в апеляційній інстанції вироків. Оціночна кількість жертв незаконного насильства в органах поліції впала від 2011 року до 2015 року від 980 тис. до 409 тис.

Працівники центрів консультують людей у телефонному режимі. Таких роз’яснень  протягом 2015-2019 рр надали у кількості 54 745.

– Не завжди слід чекати проблему. Ми працюємо на випередження, – продовжила  Ірина Хондогій. – Багато займаємося правопросвітництвом і переконуємо людей, що краще проконсультуватись з професіоналом перед тим, як вчиняти правочин.

Єдиний контакт-центр працює цілодобово за номером телефону – 0 800 213 103.

Детальніше про роботу центрів на місцях та конкретні життєві історії людей, які вирішили проблеми з системою безоплатної правової допомоги в області читайте на «Терені» у наступних публікаціях.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео