Орест Сарматський

Відхід від борщового набору: Україна переходить на екзотичні овочі (Агроновини)

2002

На екофермі «Стодола» зібрали перші 50 кг поки що екзотичного для України овоча – cucamelon, мексиканський кавуновий огірок, по-науковому – мелотрія.   

Про це розповів agroportal.ua засновник компанії «Стодола Щира Їжа» Ян Островський.

– Продовжуємо збирання, нелегка це справа, цих малюків збирати в густих ліанах. На смак цей овоч як огірок з післясмаком лайма. Як на мене, то свіжий він для нас має нетрадиційний смак, хоча в Штатах, бачу по інстаграму, його додають в салати. А от при маринуванні овоч стає близьким до звичайного огірка, тому мені і цікавий, як бебі овоч в банці, – розповідає Ян Островський. 

За його словами, мексиканський кавуновий огірок він вирощує в тестовому режимі другий рік – невелику кількість в різних умовах, відкритий і закритий ґрунт, через розсаду і прямий висів. Зазначає, що урожайність вже краща, ніж минулого року, але є ще над чим працювати. Наприклад, цього року багато рослин втратили через ураган з градом, тому вже прийняте рішення – наступного року вирощувати овоч лише в теплиці.

– Поки що продукцію з мексиканського кавунового огірка ще не продавали, випробовуємо різні маринади і возимо на виставки за кордон, вивчаю ринок та попит на даний продукт. Можливо, цього року дамо невелику партію на Гудвайн. Плануємо виставляти продукт на виставках Anuga і Biofach. Якщо буде реальний інтерес, на наступний рік ризикну на об’єм побільше. Місце для подібної екзотики є, – зазначає Ян Островський і додає, що на даному етапі головне, навчитись виходити в хорошу урожайність і правильно переробляти через маринування, ну в потім активно просувати на ринок.

Крім мексиканського кавунового огірка, господарство вирощує бамію, чорний корінь скорцонера, різнокольорові фізаліси, перці та томати черрі. Тож «Стодола Щира Їжа» має чим здивувати гурманів.

Названа найпопулярніша сільгосптехніка в рамках програми дотацій

Програма часткової компенсації вартості техніки вітчизняного виробництва, якій виповнилося трохи більше ніж 2 роки (діє з червня 2017 р.), простимулювала агровиробників купувати більше сільськогосподарської техніки і вкладатися в неї.

Про це розповів  координатор комітету техніки «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Олег Нестеров, йдеться у повідомленні асоціації.

– Сама програма, на відміну від інших напрямів підтримки агровиробників, мала відносно легкий механізм отримання – купив, подав заявку в банк, отримав 20-25% компенсації. Та і зараз в рамках програми діє більше 20 банків. Звичайно, на початкових етапах були проблеми, недовіра, порушення строків виплат, але техніка купувалась, – коментує експерт. 

Як зазначається, весь перелік техніки включав в себе чималу кількість найменувань та типів, починаючи від тракторів та закінчуючи різними комплектуючими, болтами і т. д. Для аналізу УКАБ взяв типи техніки, які найбільше закуповувались: причіпна – причіпні обприскувачі, сівалки, техніка для внесення добрив і ґрунтообробна техніка (плуги, борони, розпушувачі, культиватори і т.д.) та самохідна техніка – трактори, комбайни.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео