Тамара Коблик

21 вересня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

Віктор, у миру – Олійник Володимир (1940, м. Почаїв, нині Кременец. р-ну) – церковний діяч.

Гонтарук Любов (1947, с. Малий Кунинець Збаразького району) — поетеса, педагог. Член НСПУ (1999)

gontaruk
gontaruk

Дереворіз Андрій (1892, с. Сухостав, нині Гусятинського району — 27. 02. 1972, м. Вінніпег, Канада) —  просвітянський діяч, меценат у Канаді.

Казмірчук Володимир (1947, с. Великі Вікнини Збаразького району) — тренер із легкої атлетики

kazmirchuk
kazmirchuk

Кнебель Йосип (1854, м. Бучач — 14. 08. 1926, м. Москва, РФ) — книговидавець, культуролог, меценат. Випустив понад 700 різножанрових видань

knebel
knebel

Ковбель Осипа (1884, с. Трійця, нині Борщівського району — 08. 03. 1960, м. Торонто, Канада) — громадська діячка.

Олександр (Сандро) Мдинарадзе (1992, м. Тернопіль) – колишній український футболіст, захисник ФК «Нива» Тернопіль.

mdynaradze
mdynaradze

Мусіхіна Лілія (1978, м. Тернопіль) - українська письменниця, етнограф, громадська діячка, активістка тернопільської «Самооборони», волонтер.

318374_187702687976501_1364128610_n
318374_187702687976501_1364128610_n

Павлівський Борис (1906, х. Подобріївка поблизу села Іскрисківщина, нині Білопільського району Сумської області — 8.11.2004, с. Буданів Теребовлянського району Тернопільської області) — український поет, журналіст.

pavlivskyj
pavlivskyj

Пайґерт Адам (Paygert Adam; 1829, с. Сидорів, нині Гусятинського району — 21. 07. 1872, м. Франтішкова Лазня, нині Чехія) — польський поет, перекладач.

pajgert
pajgert

Пальчик Яким (1939, с. Борщівка, нині Лановецького району —  липень 1999, м. Київ). Журналіст, редактор. Член НСЖУ (1967)

palchyk
palchyk

Рудий Ігор (1971), с. Струсів Теребовлянського району) —  музикант, композитор

rudyj
rudyj

Сандуляк Марія ( 1981, м. Тернопіль) —  спортсменка (велоспорт). Майстер спорту України з велоспорту (1997) і маунтінбайку (2003).

sandulyak
sandulyak

Складан Михайло (1956, с. Більче-Золоте, нині Борщів. р-ну) – актор, літератор.

skladan
skladan

Тумашова Ніна (1922 р., м. Оренбурґ, нині Російська Федерація – 09. 06. 2006 р., м. Тернопіль) – вчений у галузі медицини, доктор медичних наук, професор ТДМУ.

tumashova
tumashova

Цей день в історії Тернопілля:

1900 – освячено дзвіницю в с. Коржківці Лановецького району, споруджену на честь рівноапостольної Марії Маґдалини і на пам’ять про імператора Олександра ІІІ.

1920 – Гусятин. Вступ до міста частин Дієвої армії УНР.

1920 – вся територія Тернопільщини опинилася під владою Польщі. Разом з іншими західноукраїнськими землями вона залишилась у Другій Речі Посполитій за умовами Ризького мирного договору від 18 березня 1921 між Польщею і радянською Росією й Україною.

1920 – відбувся розпуск Галревкому і повітревкомів. Тернопіль перестав бути столицею маріонеткового більшовицького державного утворення - Галицької СРР.

1930 – в селах Тернопільського повіту війська за підтримки кількох сотень постерункових провели масові обшуки в українських установах і в помешканнях селян та інтеліґенції, заарештувавши майже всіх тернопільських гімназистів. Серед інтеліґенції Тернопільщини було піддано репресіям С. Барана, В. Бачинського, В. Болюха та інших відомих осіб.

1933 – Тернопільське староство заборонило читальню у Застінці, бо її члени поклали терновий вінок на могилу УСС.

1942 – З Тернопільської області депортовано в табір знищення Белжец 4000 євреїв з Підгайців, Бережанів, Козови, Нараєва, по 1 тис. з кожного.

1944 – в Марківському лісі (Монастириський район) під час бою з військовими НКДБ в урочищі «Романова долина» загинуло близько 60 повстанців. У 1995 р. у цьому місці посвячено пам'ятник.

1944 – великий бій вояків УПА з більшовицьким каральним загоном в урочищі Гутисько (Підгаєцький район).

1944 – під час бою сотні “Тура” УПА з радянськими військами у Романовій долині загинув Уродженець с. Олеші Моанстириського району, член ОУН Й. Ружницький.

1946 – вояки УПА в с. Заривинці Бучацького району вбили двох більшовиків і двох поранили.

1946 – у с. Перемилів із м. Копичинці приїхало понад 20 осіб, у т. ч. 1-й секретар райкому партії Захлявий, уповноважений народного комісаріату заготівель у районі Кадаченко, дільничні щодо здачі континґенту (хлібозаготівлі) Дац, Кузмічов. Дана група протягом чотирьох днів збирала продукти у селян, не гребуючи жодними засобами. Зокрема, побили 60-річну матір сержанта Павла Галабіна, який воював п’ять років на фронті. За те, що заступився за матір, його теж побили, а потім забрали до станиці “стрибків”, де протримали три дні, поки зі селян не було зібрано континґент. Тоді ж були побиті демобілізований із Червоної армії Микола Глабіцький, а також Марія Гумніцька, Катерина Тучабська і дружина Дмитра Климка.

1956 – в Свято-Успенській Почаївській Лаврі у сан архімандрита висвячено майбутнього ієрарха Російської православної церкви, архієпископа Мукачівського та Ужгородського Григорія (Закаляка).

1981 – У зв’язку з переміщенням циклону з півдня Чорного моря на райони Тернопільської, Львівської і Волинської областей пройшли сильні дощі, які супроводжувалися градом і в окремих місцях шквалистим вітром до 30 метрів на секунду. В результаті в деяких районах областей пошкоджено значні площі сільськогосподарських угідь, виробничі приміщення, тваринницькі ферми, лінії зв’язку та житлові будинки.

1989 – в с. Криниця Монастириського району переосвячено у церкву Різдва Пресвятої Богородиці костел, будівництво якого тривало 36 років (з 1863 р.) і який за час існування встиг побувати і колгоспною коморою і меблевим магазином і історико-краєзнавчим музеєм.

Щороку 21 вересня відбуваються відпусти до Вовковецької Чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці (с. Вовківці, Борщівського району).

Для декого з нас мир – це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять до школи. Там, де підвалини суспільства міцні, безцінний дар миру може ніким особливо і не помічатися.

Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар – не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в кайданах атмосфери нестабільності та страху. Для них-то в основному і існує цей день.

Двадцять п’ять років тому Генеральна Асамблея проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. З тих пір він і відзначається в Організації Об’єднаних Націй. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього.

ООН використовує святкування Дня миру, для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією та практичним досвідом діяльності по його досягненню.

В Україні День миру закріплено відповідно до Указу Президента України № 100 від 5 лютого 2002 року.

1myr
1myr

День фармацевтичного працівника України відзначають усі фармацевти країни в третю суботу вересня. Професійне свято фармацевтів було засноване президентом України 7 вересня 1999 року.

На сьогоднішній день у фармацевтичній галузі України працюють понад 350 тисяч осіб. Всі вони відзначають це свято з розумінням того, що їх робота є вкрай важливою для людей. Адже саме завдяки фармацевтам країна забезпечена усіма необхідними лікарськими препаратами. Більше того, Україна є експортером ліків, працюючи в цьому напрямку з 25 країнами світу. Асортимент препаратів, що випускаються в Україні, постійно поповнюється. Особливо це стосується ліків, які виробляються після закінчення терміну дії первинного патенту.

За офіційними даними, в Україні функціонує близько 10 тисяч аптек, більше 5 тисяч аптечних пунктів і понад 6 тисяч аптечних кіосків. Таким чином, день фармацевта в Україні відзначають співробітники 5000 фармацевтичних організацій.

Аналогічне свято існує і в інших державах. Наприклад, в Білорусії День фармацевта святкують 15 жовтня.

День винахідника і раціоналізатора України відзначають у третю суботу вересня. Це свято з'явилося після видання відповідного указу президентом країни від 16 серпня 1994 року.

Дане свято вважається професійним днем людей, які займаються винахідницькою та раціоналізаторською діяльністю. Сьогодні в країні функціонує інститут промислової власності (скорочена назва Укрпатент). До 2014 року ця установа зареєструвала більше одного мільйона патентів на різні винаходи. Крім цього, співробітники Укрпатенту видали вже понад 10 тисяч патентів на так звані корисні моделі.

Права винахідників та раціоналізаторів в Україні захищає відповідний закон. Він трактує винахід як результат інтелектуальної діяльності в певній сфері технологій. Отримати патент сьогодні мають право як одна людина, так і колектив або ж кілька винахідників, які займалися спільною діяльністю.

Фактично це свято не обмежене будь-якими сферами. Його святкують винахідники різних професійних напрямків.

21 вересня за церковним календарем відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Це двонадесяте свято, що відкриває річний цикл. Його відзначають ще з ІV ст.

За переказом, Богородиця наслідувала високе походження, як з боку батька, так і з боку матері. Батько Діви Марії, Іоаким, походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії. Її мати, Анна, походила з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового. Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов’язаних з історією спасіння світу.

Довгий час Іоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у іудеїв великим нещастям, що послане Богом за гріхи.

Бездітних зневажали і навіть обмежували у багатьох громадських справах. Молячись Богові та благаючи його дати дитину, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати до тих пір, поки Господь не почує його молитви.

Дізнавшись про образу чоловіка первосвящеником, Анна плакала та молилась. І ось несподівано з’явився ангел і сказав, що у неї народиться донька, і назвати її необхідно Марія, через неї світові буде спасіння. Таке ж пророцтво ангела було дане й Іоакиму. І все передбачене Богом здійснилось.

У народному побуті свято має назву Друга Пречиста. В цей день до молодих, вже зiгравших весiлля, йде в гостi рiдня. Їм треба звiтувати про своє подружнє життя. Потім молоді йдуть в гості: як правило, до батькiв молодої разом з свекром i свекрухою для встановлення та пiдтримки добрих вiдносин мiж невiсткою та батьками чоловiка і мiж родинами сватiв.

Свято Другої Пречистої традиційно вважається жіночим днем, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду.

 

1rizdvo
1rizdvo

Іменини сьогодні святкує Марія.

Вибір читачів за тиждень

Відео