Непохитні основи тернопільських костелів (фоторепортаж)

біще

Якщо зосередитись на одній ознаці, можна зробити дуже різноштибну добірку, котрій проте не бракуватиме осердя. Тому нині пропоную глянути на колони з різних костелів Тернопілля.

Ці елементи різноманітні за формою, станом збереження, ба навіть кольором. Що їх ріднить, то це, сказати б, гордість — всі вони вистояли супроти часу та поруйнування.

У цій добірці колони з костелів у Біще (Бережанський район), Личківців (Гусятинський), Сороцького (Теребовлянський), Теребовлі й Шибалина (Бережанський).

Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії у Біще — це вражаюча оборонна культова споруда, в якій поєднуються романський та ренесансний стилі. Щодо будівничих, то різні джерела вказують на те, що цей храм споруджували відомі архітектори зі Львова та Бережан. Держреєстр національної культурної спадщини вказує 1644 рік як дату спорудження костелу. Деякі документи твердять, що твердиню збудовано у другій половині XVI — на початку XVII століття, інші, що костел зведено значно раніше — у XIV столітті.

Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії у Личківцях теж має риси оборонної архітектури. У деяких документах вказано, що його зведено 1708 року, але одностайності серед дослідників щодо дати його побудови нема. Натомість точно відомо, що храм реставровано в 1728 році — це вказано на таблиці, що розташована над вхідним порталом.

Перший камінь костелу Матері Божої Неустанної Помочі у Сороцькому урочисто освятив архієпископ Йосип Більчевський в 1902 році, закінчили будівництво в 1907 році. Костел спорудили за проєктом Міхала Ковальчука коштом Міхала Віктора Баворовського та його дружини Марії Северини Дунін-Борковської. Роботи над оздобленням храму тривали до 1939 року.

Будівництво костелу Петра і Павла у Теребовлі розпочали в 1924 році за проєктом Адольфа Жишко-Богуша за зразком староримської базиліки San Paolo Fuori Iе Мurа (св.Павла за мурами), завершили через три роки.

Наріжний камінь в фундамент костелу Божої Матері у Шибалині заклали 21 квітня 1925 року. Фундатори храму — Якуб Потоцький та Станіслав Вишневський. Проєкт головного вівтаря розробив Ян Войтович із Перемишля. 30 вересня 1928 року костел освятили.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео