Віра Олександрович

Тернополянам на замітку: щоб гроші повернули, треба правильно оформляти документи

Знижка

Усе про право платників на отримання податкової знижки знає начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк.

Нещодавно вона провела «гарячу лінію», аби поспілкуватися із додзвонювачами на цю важливу тему. Найцікавіші запитання і відповіді на них публікуємо для читачів «Терену».

- Хто може отримати податкову знижку? Що необхідно для цього?

- Отримати податкову знижку можуть громадяни України, які офіційно працюють, отримають зарплату і навчаються на платній основі самі, або навчають члена сім’ї першого ступеня споріднення. Це - батьки, якщо вони навчають дітей, або якщо чоловік навчає дружину чи навпаки. Також скористатися пільгою може людина, яка самостійно сплачує за своє навчання. Наразі можна отримати пільгові кошти за минулий рік. Зараз - 2019-й, тож громадяни отримують знижку за 2018-й.

Для того, щоб одержати пільгу, особа має прийти до податкової інспекції і надати підтверджувальні документи: договір, квитанції про сплату, довідку про зарплату, паспорт, ідентифікаційний код, а також отримати довідку про доходи у нас, у податковій. Потім подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки.

- Щоб марно не гаяти час, як попередньо розрахувати кошти, які можна отримати у вигляді податкової знижки?

- Для того, щоб розрахувати кошти, які людина отримає у вигляді податкової знижки, беруть до уваги суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) із заробітної плати і суму сплачену за навчання. Є відповідний розрахунок: беруть нараховану зарплатню, від неї віднімають суму, сплачену за навчання за минулий рік, і від отриманого результату вираховують 18%.

Далі цей показник порівнюють із тим, скільки особа вже сплатила ПДФО. Та різниця і буде коштами до повернення. Адже сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір загального оподаткованого доходу платника податку.

- Податкова знижка включає повернення не лише коштів за навчання. Розкажіть про інші витрати…

- Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, такий: - сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення; - частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом; - сума коштів або вартість майна перерахованих (переданих) у вигляді пожертв або благодійних внесків неприбутковим організаціям; - сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення; - оплата допоміжних репродуктивних технологій; - оплата державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита; - сума коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива; - сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи; - сплата коштів на будівництво (придбання) доступного житла.

- На що треба звернути увагу, щоб без перешкод отримати податкову знижку?

- Хочу звернути увагу на правильність оформлення договорів на отримання освітніх послуг, бо, якщо батьки будуть звертатися за отриманням податкової знижки, повертати знижку будуть тому із батьків, хто сплачував за освіту. Підтверджувальним документом буде договір про навчання, в якому буде вказано ПІБ саме того платника, який звертатиметься за податковою знижкою. Також у квитанції має бути вказано ім’я саме того із батьків, хто вказаний у договорі.

Отже, якщо договір буде складений на батька, а звертатиметься мати, ми не зможемо їм нічого повернути. Прошу ставитися до цього уважно.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео