Оксана Бучко

Тернополяни можуть мотивувати дітей системою монет

71023988_900766400292075_566359165316890624_n

Вдома часто батькам буває важко мотивувати дітей до виконання обов’язків. А так хочеться, щоб вибір у них був на користь здорових звичок. Тернополянам пропонують спробувати для цього систему coins, яку можна використовувати із покер-фішками.

– У неділю кожній дитині видається 10 coins, – пишевикладач у Тернополі Наталія Ткачук. – Наступної неділі залишкові coins обмінюються на гроші по курсу 1 coin = 10грн (це можна варіювати) і видаються нові 10 coins на наступний тиждень.

Протягом тижня дитина може обміняти свої наявні coins:

* 1 coin за кожні 30хв гри, перегляд мультфільмів, або роликів на youtube, та будь-яке інше пасивне споживання;

* 1 coin – оплата штрафу за недотримання домовленостей (наприклад, залишив брудний посуд після себе на столі);

Також у дитини є можливість заробити coins за дії, що підтримують ті навички, які ми хочемо сформувати (тут все дуже залежить від віку дитини). Наприкла:

* 1 coin – читання протягом 30 хв;

* 1 coin – створення гри у Roblox Studio, Tynker, а не пасивна гра;

* 3 coin – миття машини;

* 1 coin – заняття спортом/фізичною активністю протягом 1 год;

* 1 coin – здійснити всі ранкові справи і бути готовим до виходу до школи в 8:30;

* 1 coin – приготування сніданку/обіду для всієї сім’ї.

Перед тим, як впровадити систему, батькам потрібно скласти чіткий опис правил (за що отримуємо та віддаємо coins) з візуалізацією. Погоджений із дитиною контракт у нас висить на кухні на дошці оголошень. Також важливо, щоб coins були такими, що їх можна потримати в руках.

– Цікаво, що у нас система спрацювала вже з першого тижня: діти почали значно більше робити тих дій, за які вони отримують coins і значно менше часу проводити за пасивним переглядом відео, – додає Наталія. – Вони стали більш свідомими у своєму щоденному виборі. А ми, батьки, почали значно менше часу та енергії витрачати на нагадування і контроль. Цю систему можна поширити і на батьків, адже дорослі також люблять грати. І все стає ще цікавіше.

Як додає викладач Маряна Гевко, це хороша система, але з часом такі стимули необхідно забирати, щоб формувалася справжня мотивація (внутрішнє спонукання до дії). Тобто, коли дитина усвідомлює навіщо прибирати за собою і причина такої дії не у зовнішньому стимулі, а у внутрішньому переконанні.

До слова, такі системи на початку пригодяться і для навчання батькам, які залишили дітей вдома.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео