Чи знаєте ви, що у Чорткові була церква святого Миколая?

Чортків_-_Церква_св._Миколая_Міренського_-_Мапа_Ф._фон_Міга_(1782_р.)_-_1

Церква святого Миколая Міренського – парафіяльний храм у Чорткові, що існував із 1714 до 1801 року в центральній частині міста. Ймовірно, неподалік сучасного собору Верховних Апостолів Петра і Павла. Це була найдавніша і найперша церква Чорткова.

Йоахім Потоцький подарував храму землю під будівництво храму. У 1714 році збудовано і освячено церкву. Чин освячення здійснив чортківський декан о. Василь Твердиєвич. У 1768 році дружина Йоахіма Потоцького Єва з Канєвських Потоцька узаконила власність церковних земель.

У 1801 році церква згоріла. Причини пожежі так і залишились невідомими. Парафію приєднали до церкви Успіння Пресвятої Богородиці.

Церква була з кістки тесаної, кругом опоясана і кожухована, гонтами покрита, підлогу мала з дубових терлиць. Дзвіниця коло неї на шести стовпах в'язана на два стільці, гонтами побита, кожухована. Біля церкви було кладовище, допоки австрійська влада не зобов'язала міські уряди перенести їх за межі поселень. Часто горіла, тому документів із XV-XVI століть не збереглося.

Інформація з книги «Світло і тіні чортківських замків» Петра Федоришина

Фото з Вікіпедії

Вибір читачів за тиждень

Відео