Ексклюзив: трагічна доля кременчанки, що опинилася в епіцентрі червоного терору (фото)

коріман

Трагічною історією кременчанки, що жила у центрі Москви і була близькою подругою дружини «кривавого карлика» Миколи Єжова поділився колишній кременчанин Олексій Боганцев. На матеріали про долю Зінаїди Коріман він натрапив випадково.

– Випадково натрапив на ще одну дивовижну кременчанку – жінку запаморочливої ​​і трагічної долі – Зінаїду Авелєвну Коріман (1899 р. н.). У середині 30-х років ХХ століття вона працювала технічним секретарем популярного тоді журналу «СРСР на будівництві», жила в самому центрі Москви (РФ), на вул. Герцена будинок, 22 (зараз Велика Нікітська вулиця). Зінаїда Коріман була близькою подругою Євгенії Хаютіной, яка вийшла заміж за непомітного радянського службовця Миколу Єжова, котрий стрімко злетів по кар'єрних сходах і став кривавим наркомом НКВД, – розповідає про свою знахідку Олексій Боганцев.

Справді, у різних джерелах є підтвердження того, що Зінаїда Коріман була кременчанкою. А у Вікіпедії, у розповіді про другу дружину Єжова – Євгенію Хаютіну, йдеться про те, що у роки кривавого терору, восени 1938 року, разом із нею арештували двох близьких подруг – Зінаїду Глікіну та Зінаїду Коріман.

Також згадується про те, що у літературному салоні своєї подруги Зінаїда Коріман близько спілкувалася з Михайлом Шолоховим, Сергієм Ейзенштейном, Ісааком Бабелем, Леонідом Утьосовим та іншими видатними людьми того часу.

– На жаль, маховик терору, запущений чоловіком її подруги, забрав і її власне життя, і життя подруги, і самого Єжова. Зінаїду Коріман розстріляли  наступного дня після винесення вироку 25 січня 1940 року. На жаль, нічого поки не вдалося знайти про її життя в Кременці, про її родичів, – пише Олексій Боганцев.

Фото Олексія Боганцева

Вибір читачів за тиждень

Відео