За що прийдеться заплатити при купівлі-продажі квартири?

pereustupka_pokupka_0-1

Купуючи чи продаючи нерухомість, необхідно пам’ятати, що окрім основної вартості квартири чи будинку прийдеться оплатити ряд інших витрат, що часто стає справжньою несподіванкою для обох сторін. Давайте розбиратися разом, за що прийдеться заплатити купляючи чи продаючи нерухомість:

  • Послуги нотаріуса – за оформлення договору купівлі продажу, ціна відрізняється залежно від нотаріуса, але як правило стартує із 1500 грн. За загальним правилом нотаріальні послуги оплачуються  обома сторонами навпіл.
  • Держмито – 1 % від вартості об’єкта нерухомості ,яке платить продавець. Від сплати державного мита звільняються: Інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї військових, зниклих безвісти, інваліди 1-2 груп, ліквідатори аварії на ЧАЕС.
  • Збір до Пенсійного фонду - 1 % від вартості об’єкта нерухомості – платить покупець. Важливо, що при купівлі нерухомості вперше або, якщо особа стоїть у черзі за квартирою такий збір можна повернути через суд.
  • Податок на доходи фізичних осіб - коли продаж квартири відбувається не частіше одного разу протягом звітного податкового року та об'єкт продажу перебував у власності платника податку понад три роки (виняток – майно, отримане в спадок), то продавець квартири цей податок не платить. В іншому разі продаж нерухомого майна оподатковується за ставкою 5% для резидентів України та 18% для фізичних осіб – нерезидентів. – платить продавець
  • Військовий збір – 1,5 % від суми угоди, платить продавець;
  • Витрати на проведення оцінки незалежним експертом – така оцінка нерухомості є необхідною, адже в договорі купівлі продажу потрібно вказати ціну за нерухомість не нижче ринкової. Вартість оцінки варіюється від 1000 грн.
  • Адміністративний збір за державну реєстрацію права власності в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних громадян. 2019 року – це 192,1 грн.
Як бачимо, при купівлі чи продажі нерухомості законом встановлений обов’язок по сплаті ряду платежів відмінних від суми угоди. Головне у цьому питанні бути проінформованим, нехай вимоги закону не стануть для Вас неприємним сюрпризом! Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий АО «Твій адвокат», 38 (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео