Оксана Бучко

У Тернополі розповіли, як стати свідомим виборцем

71814779_3215662771807508_4298050747511078912_n (1)

Достовірність інформації, яка з’являється про кандидатів перед виборами, не визначається її частотою публікування чи переконливістю фраз. Усі повідомлення про їхню діяльність представники ГО «Детектор медіа» порекомендували детально перевіряти із кількох надійних джерел. Як працювати із інформацією перед виборами, щоб віддати голос свідомо, вони розповіли під час дискусії 25 вересня у Тернопільському прес-клубі.

– Ми підсвідомо думаємо, що часто може звучати лише правда. На цьому і відбуваються маніпуляції, – зауважив експерт ГО «Детектор медіа» Ярослав Зубченко. – Політики часто роблять речі периферійними. До прикладу, ми чули фрази «Порошенко почав війну», у той час, коли відомо про початок війни ще до нього. Часто кандидати заперечують те, що сказали. Добре, коли є докази попереднього твердження.

Справжні причини можуть опустити, описуючи факт. Це видно із сюжетів чи статей про те, як Ілон Маск запустив машину на Марс.

– Канали назвали причини запуску машини: переміщення людей, вантажів, туризм, пошук життя на Марсі, – продовжив Ярослав Зубченко. – І жодна з цих причин не мала підтвердження і не відповідала дійсності. Адже справжня мета - виміряти корисну масу для випробовування запуску ракети.

Виборці повинні пам’ятати, що деяка інформація про роботу кандидатів насправді не є показником ефективності цієї роботи. Адже відкриття майданчиків, які так часто описують, – це виконання плану щодо отриманої субвенції без особливих зусиль, додав Ярослав Зубченко.

– Також не має цінності інформація, яка містить неконкретні цифри і посилання на неконкретних експертів чи вчених. «Як кажуть експерти, мільйони людей» – це розповідь ні про що, – підсумовує Ярослав Зубченко. – Із іншої сторони багато негативних моментів щодо роботи кандидатів можуть бути замовчаними. Тож слід шукати факти, які мають докази і не опираються на особисті думки чи симпатії.

Щодо висвітлення процесу впровадження реформ редактор фактчекінгової платформи VoxCheck Максим Скубенко під час дискусії у Тернополі порадив дослухатись у першу чергу думок економістів. Про це детальніше читайте на «Терені» ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео