У Кременці вражаючі перетворення – врятували безнадійну споруду (фоторепортаж)

5

З дня на день учні Кременецької школи мистецтв ім. Михайла Вериківського почнуть займатися у відремонтованих класах. У споруду школи, яка перебуває на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу, вдалося вдихнути друге життя, після, здавалося б, безнадійного 15-річного руйнування.

– Сьогодні у це складно повірити, але Кременецька школа мистецтв ім. Михайла Вериківського таки отримала друге життя. Дивлячись на стан історичної споруди, яка перебуває на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу, мало хто сподівався, що її вдасться колись відродити. Проте, минуло менше двох років і директор школи Михайло Заник уже веде гостей затишними коридорами, які ще пахнуть свіжим ремонтом, деревом, з якого художньо зроблені перила. А ще не так давно у приміщенні не було не лише перил, а й сходів, – розповідають у Кременецькій міській раді.

Проте, не все так просто. Нинішньому оновленню школи мистецтв передувала величезна робота. Численні звернення, перемовини, прохання, десятки поїздок до Києва та особистих зустрічей міського голови Кременця Олексія Ковальчука та директора Кременецько-Почаївського ДІАЗу Вадима Микулича з міністром культури, прохання про допомогу таки було почуте. Перші кошти на ремонт центральної частини школи, що перебувала у найгіршому стані, виділили.

Повертати школу до життя взявся підрядник Віктор Герасимович разом із бригадою майстрів.

Як каже Михайло Заник, багато ще необхідно зробити. Наразі тривають ремонтні роботи у концертній залі. Оновлення потребують праве та ліве крило, а також фасад споруди. А на це потрібні значні кошти. Тож школа мистецтв чекає сприяння меценатів та спонсорів, а також розраховує на те, що новопризначений склад Міністерства культури продовжить справу своїх попередників і не залишить відродження закладу з іменем на півдорозі.

За інформацією відділу культури та туризму Кременецької міської ради, Кременецьку школу мистецтв ім. Михайла Вериківського відвідують 410 учнів. Навчальний процес здійснює 45 викладачів, з них 3 сумісників. В школі працюють відділи: фортепіанний, народний, струнно-смичковий, духовий, теоретичний, вокально-хоровий, відділ образотворчого мистецтва. На базі школи діють: хор учнів молодших класів,  хор учнів старших класів, ансамбль бандуристів, ансамбль скрипалів, камерний ансамбль скрипалів, дитячий духовий оркестр, оркестр народних інструментів. Вихованці школи мистецтв беруть активну участь і виборють призові місця у конкурсах різних рівнів.

Фото Кременецької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео