Давні знаки тернопільської вулиці Руської (фоторепортаж)

DSC_0304 (Copy)

«До вулиці Руської, яка на початку 1990-х повернулася на карту міста, влилося кілька давніших вуличок. Історична Руська починалася від перетину зі сучасною Замковою і Маркіяна Шашкевича до перетину із бульваром Тараса Шевченка.

Утворилася Руська на давньому торговому тракті, що проходив через Тернопіль. Головними його артеріями у місті були Кам’янецька і Буковинська дороги. Остання виходила за межі валів на Микулинецьке передмістя. На місці старовинної Кам’янецької дороги утворилися з часом Львівська, Ринок і Руська. У теперішню Руську увійшли давні вулиці Львівська, Ринок, Руська і Тарновського (первинна назва Смиковецька дорога або Смиковецька), — писала світлої пам’яті Любомира Бойцун у статті, присвяченій вулиці Руській у тематичному номері, що стосувався нашого міста, журналу «Ї». — Наприкінці XIX – на початку XX століття це була (вулиця Руська — А. З.) одна з ділових артерій міста. Тут зосереджувалися різні крамниці, гуртовні, склади, аптеки, майстерні».

Нині про давні знаки вулиці. Серед них — двері, віконні рами, звісно, ліпнина. Всі ці знаки назовні, до них можна торкнутись, як не рукою, то поглядом. І саме це робить цю вулицю особливою — історія, котру відчуваєш. Для занурення у минуле досить бути просто уважним.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео