Орест Сарматський

Дослідник Трипільської культури передав унікальні книги заповіднику на Тернопільщині

книги-ікони (Copy)

Експозиція Національного заповідника «Замки Тернопілля» поповнилась оригінальними книгами

У рамках співпраці між Національним заповідником «Замки Тернопілля» і музеєм історичного культурного надбання «ПЛАТАР», а також для створення нових експозицій у Збаразькому замку відбулася зустріч, на якій Михайло Відейко і Марія Моторжина   благодійно передали у фонди наукової бібліотеки заповідника ряд книг, повідомляє сайт заповідника.

- Пан Михайло - відомий український археолог, кандидат історичних наук, знаменитий дослідник трипільської культури. Наукову діяльність і творчість Михайло Відейко присвятив загадкам походження українців і особливостям їх старовинної культури. Крім цього, відомий історик займається освітньою діяльністю, видаючи науково-популярні твори для широкого кола читачів і проводячи численні виставки. Марія Моторжина - куратор виставки, головний зберігач колекції з музею історичного культурного надбання «ПЛАТАР», - йдеться у повідомленні.

Серед подарованих книг – «Енциклопедія Трипільської цивілізації». Вона складається з двох томів під редакцією М.Ю Відейко, Н.Б.Бурдо та ін.  Енциклопедія трипільської цивілізації підбиває підсумки понад 130-річних досліджень однієї з давніх цивілізацій Європи, а також це одна із спроб створення у вітчизняній археології енциклопедичного наукового видання, присвяченого одній із хліборобських культур, що визначали розвиток світової цивілізації у ІV-ІІ тис. до н.е.

Гроші – один з найбільших винаходів людства. Коли ж і за яких обставин з’явився цей дивовижний і водночас фундаментальний винахід людства? Яким чином він був вдосконалений, що може чекати гроші в майбутньому? Як і коли з’явилися гроші, а також які гроші були у минулі часи в обігу на території України можна прочитати в книзі Дмитренка В.В., Відейко М.Ю. «Історія грошей», надрукованої у Харкові, яку теж передано заповіднику.

Ще одна книга «Світ української ікони» - альбом-каталог присвячений українському сакральному мистецтву – явищу яскравому та самобутньому. У книзі «Україна світові» - альбомі-каталозі проілюстрована історія України декількома культурами, а саме трипільською, кіммерійською, скіфська епоха, сарматські і слов’янські  часи, а також добу Русі, її злет і трагічну долю під час Західного походу нащадків Чінгіз-Хана.

Як переконані у Національному заповіднику «Замки Тернопілля», передані книги стануть прекрасною для вивчення маловідомих сторінок історії України, археології, зброї і сакрального мистецтва.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео