Орест Сарматський

В Україні скорочується випуск свинячих охолоджених напівтуш (Агроновини)

0102 (Copy)

Скорочення випуску свинячих охолоджених півтуш в Україні в період січня-липня 2019 р. компенсувало збільшення виробництва охолоджених свинячих частин.

Про це свідчать дані Держстату, йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Так, виробництво свіжих та охолоджених свинячих туш та напівтуш скоротилися на 2,8% – до 116 тис. т. Проте сукупне виробництво охолодженого м'яса свиней за цей період навпаки додало 3,1% та склало 145,7 тис. т.

– Зокрема, обсяги виробництва окостів, лопаток та їх необвалених відрубів зросли більш ніж на чверть (+26,6%), а іншої охолодженої свинини – майже на 40%. Хоча питома вага свинячих частин у структурі виробництва охолодженої свинини відчутно менша за виробництво півтуш, додаткові обсяги випуску змогли перекрити втрати та навіть покращити загальний показник порівняно з аналогічним періодом 2018-го, – роз'яснюють в АСУ.

Крім того, виробництво замороженої свинини зросло на 30%, зокрема за рахунок майже трикратно більших обсягів випуску морожених окостів, лопаток та їх відрубів.

– А от солоної, сушеної та копченої свинини цьогоріч виробили менше на 8%. Проте частка таких виробів у загальному обсязі переробки м'яса свиней незначна, тож така зміна не мала критичного впливу. Що стосується загальних обсягів випуску свіжої, охолодженої та мороженої свинини, то за січень-липень 2019-го вони склали 162,5 тис. т, перевищивши минулорічні результати переробки свинини на 4,4%, – додають аналітики.

Прогноз: пізні сорти обвалять ціну на яблуко

У найближчий тиждень очікується зниження ціни на яблуко, що обумовлено початком збору врожаю пізніх сортів та збільшенням пропозиції від дрібних виробників.

Про це AgroPortal.ua повідомив голова Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) Дмитро Крошка.

– Цей рік для фруктів і ягід виявився дуже складним через погодні умови. Пов’язано це з градом, який надзвичайно зашкодив садам, адже в Україні не існує захищених від цієї стихії виробництв. Тому досягнення двох років можуть бути знищені протягом кількох хвилин. По-друге, занадто висока вологість спровокувала втрату товарної якості плодів. За рахунок складного літа через погодні умови ми дійсно зазнали втрат по раннім фруктам, і пропозиція, наприклад, по літньому яблуку, була надзвичайно обмежена, що спровокувало ріст ціни і зростання попиту, – зазначає експерт.

За його словами, сьогодні відчувається дефіцит якісних фруктів, і на полицях супермаркетів зустрічається багато ушкодженого яблука.

– Ціна ж поряд із цим доволі серйозна, дешевше 20 грн/кг не знайти. Але після того як на початку вересня почали збирати середньостиглі сорти, а зараз вже й пізні сорти яблук, найближчим часом очікуємо на зниження ціни. Проте не всі виробники поспішають із реалізацією. Знаючи, що на ринку буде дефіцит якісного яблука, намагатимуться максимально відтягувати продаж, – розповідає Дмитро Крошка.

Він зазначає, що завдання українських виробників полягає в тому, щоб у цьому році не допустити втрат експортних позицій і залишитись стабільним партнером для іноземних компаній.

– Ми маємо перебувати на тих ринках, куди вже вийшли, і намагатися розширити географію експорту. Для експортерів головною метою має бути збереження репутації, яка вже склалася на міжнародному ринку. Наприклад, по яблуку ми вже торгуємося у ціні вище, ніж польське яблуко. Нам вистачило року, щоб перестати конкурувати з поляками за ціною. Зараз українське яблуко торгується в ціновому сегменті розвинутих країн – Франції, Італії, а польське яблуко залишається найдешевшим.

За його словами, подібний підхід і стратегія працює, але вона не може з’явитися з повітря, це результат системної роботи 24/7 365 днів на рік. Також Дмитро Крошка радить виробникам-експортерам звертати увагу на питання якості продукції та пам’ятати, що вибудовуючи власні бізнес-відносини на міжнародному ринку, кожен також формує репутацію всієї країни.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео