Борсуківська ОТГ долучилася до проекту «Історія громад – 2019»

borsukivska-1

Мешкаці Борсуківської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади в інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо. Мешканці опублікували історію успіху Борсуківської ОТГ, що в Тернопільській області.

Борсуківська об’єднана територіальна громада утворена відповідно до рішення сільської ради від 13 вересня 2016 року № 120, вибори 18 грудня 2016 року.

До складу громади увійшли населені пункти: Борсуки, Борщівка, Нападівка, Синівці, Великі Кусківці, Передмірка з адміністративним центром у селі Борсуки Лановецького району Тернопільської області.

Борсуківська об’єднана територіальна громада розташована у північно – східній частині Тернопільської області в зоні лісостепу і лежить у межах Подільської височини. Об’єднана територіальна громада (далі – ОТГ) займає площу 91.2 кв. км, з населенням 4479 осіб, у тому числі у селі Борсуки 875 осіб.

Голова громади Друзь Іван Володимирович народився 08 жовтня 1983 року у с. Борщівка Лановецького району Тернопільської області. Після закінчення Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Я. Горошка навчався у Тернопільському економічному університеті, який закінчив у 2006 році. З грудня 2006 року працював старшим кредитним експертом по кредитуванню малого і середнього бізнесу у ПриватБанку. З грудня 2013 року – помічник-консультант народного депутата України. У травні 2014 року був призначений на посаду голови Лановецької районної державної адміністрації. З травня 2016 року працював заступником директора КП Тернопільської обласної ради «Тернопількомунінвест». У грудні 2016 року був обраний головою Борсуківської об’єднаної територіальної громади (Борсуківської сільської ради).

Робота  Борсуківської ОТГ проходить у час  насичений суспільно-політичними подіями в країні. Проте громада намагається плідно працювати і досягати поставлених цілей. Діяльність Борсуківської сільської ради базується на принципах законності та гладкості. Сесійна діяльність є головною формою роботи, саме депутатським корпусом приймаються важливі для громади рішення.

У центрі уваги знаходились і знаходяться питання, які стосуються покращення рівня життя громадян, поліпшення фінансового стану, економічної та соціальної політики в територіальній громаді. Створення громади з центром у с. Борсуки ми переслідували одну мету: довести людям, що у селі можна жити не гірше, ніж у місті.

У момент створення громади перед собою ми ставили такі цілі:

Прозоро планувати власний розвиток.

Створення сприятливих умов для залучення в економіку сільської ради вітчизняних та іноземних інвестицій їх ефективне використання.

Вдосконалювати дитячі садки, школи, будинки культури, бібліотеки, фельшерсько-акушерські пункти

Покращити інфраструктуру сіл (дороги, освітлення, утилізацію побутових відходів).

Залучення різних верств населення до занять спортом, пропаганда здорового способу життя.

Розвиток інфраструктури

Розвиток інфраструктури є важливою складовою розвитку громади. У 2018 році Борсуківська ОТГ отримала 1,7 млн. грн. субвенції на розвиток інфраструктури. Ці кошти були використані на проекти: капітальний ремонт Борсуківської ЗОШ І-ІІІ ст. (заміна покрівлі даху); капітальний ремонт Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. (заходи по енергозбереженню); капітальний ремонт Великокусковецької ЗОШ І-ІІ ст. (заходи по енергозбереженню); капітальний ремонт Нападівської ЗОШ І-ІІ ст. (заходи по енергозбереженню); капітальний ремонт Передмірської ЗОШ І-ІІ ст. (заходи по енергозбереженню); капітальний ремонт Синовецької ЗОШ І-ІІ ст. (заходи по енергозбереженню).

У 2019 році з бюджету сільської ради було виділено кошти на встановлення пішохідної доріжки у с. Борсуки та с. Нападівка. Зараз  уже закінчились роботи у Борсуках. У с.Нападівка роботи знаходяться на завершальному етапі.

Сортування та вивезення ТПВ

Борсуківська об’єднана територіальна громада  у 2018 році розпочала процес централізованого вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) з усіх сіл та від підприємців і бізнесу, які ведуть свою господарську діяльність на території громади. Сортування та вивезення твердих побутових відходів є актуальною та непростою проблемою сьогодення. На початку 2018 року ми розпочали процес сортування сміття. По всіх селах громади були розміщенні сітки для пластику та бочки для скла.

Створення кооперативу 

У Борсуківській ОТГ у квітні, цього року  був створенний сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Дари Лановеччини» на чолі з Музичуком Михайлом Степановичем. На час утворення кооперативу у нього входило 22 члени, зараз уже 25.

В рамках  програми розвитку кооперативного руху в Україні Депарамент агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації здійснив фінансову допомогу на закупівлю технологічного обладнання (сушка для ягід, фруктів та овочів). Закупівля обладнання буде здійснюватися за співфінансуванням, частину коштів виділяє Борсуківська сільська рада частину члени кооперативу.Кооператив є гарною можливістю вийти з кризової ситуації у селах та селищах, де немає роботи. Це чудовий шанс створити нові робочі місця, покращити рівень життя населення та залучити інвесторів.

НУШ

З 2018 року у  школах Борсуківської громади успішно функціонує Нова українська школа. Із метою створення комфортних умов для навчання та виховання підростаючого покоління модернізується, поповнюється матеріально-технічна база закладів громади.

За рахунок коштів Борсуківської сільської ради для закладів загальної середньої освіти придбано  інтерактивні комплекси Newline NL. Для учнів 1 класу (НУШ) за кошти освітньої субвенції та співфінансування з місцевого бюджету закуплені столи та стільці учнівські, ноутбуки та багатофункціональні пристрої, дидактичний матеріал.

Культура

Ось уже третій рік поспіль у Борсуківській ОТГ відбуваються Йорданські купання. З кожним роком все більше охочих окунутися у святу, очищаючу воду. Після відправи священиків кожен бажаючий мав можливість змити з себе усі негаразди та непорозуміння, увесь негатив окунувшись у холодній воді. Усіх хто хоч трішки змерз під час дійства міг зігрітися теплою, запашною юшкою.

Також з часу створення громади, влітку, ми проводим святкування культурно-мистецького свята «На хвилях Горині». Свято кожного року відбувається у різних селах громади.

Частина поставлених цілей була реалізована, частина в процесі реалізації.

Сучасна амбулаторія

Однією з основних ініціатив в Борсуківській ОТГ є покращення медичних послуг для населення. На території Тернопільської області планується будівництво 19 сучасних амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, в число яких входить будівництво амбулаторії на території Борсуківської ОТГ.

ЦНАП

Плануючи ініціативу у громаді, одним з основних факторів її реалізації є затребуваність її серед громадян. Борсуківська об’єднана територіальна громада стала однією з 7 в Тернопільській області громад-кандидатів на отримання допомоги від Програми «U-LEAD з Європою» у модернізації щодо створення ЦНАПУ. Наразі відкриття ЦНАПу знаходиться на завершальному етапі. Борсуківська об’єднана територіальна громада стала однією із 150 громад-кандидатів на отримання допомоги від Програми «U-LEAD з Європою»у модернізації та створені ЦНАПУ

Створення «Центру взаємодопомоги»

З метою створення умов для розвитку та реалізації осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах через задоволення їх потреб Борсуківська громада взяла участь у проекті «ГРОМАДА ДЛЯ ЛЮДИНИ: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг», організована програмою «U-LEAD з Європою» спільно з Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» створивши «Центр взаємодопомоги».

Усі реалізовані проекти та завдання були здійснені лише завдяки спільним зусиллям виконавчого комітету, депутатського корпусу, працівників апарату Борсуківської сільської ради. Попри труднощі, ми все ж таки змогли реалізувати заплановані проекти.

Досягнення гідного рівня життя громадян  наших населених пунктів  є основною метою роботи громади. Віримо, що співпраця однодумців та професіоналів сприятиме забезпеченню економічного та соціального розвитку Борсуківської громади та задоволенню потреб її громадян, пишуть на сайті громади.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео