Ви впевнені, що є власником свого житла?

persona-psicologo-1280x720

Більшість спорів  у сфері нерухомості виникає через неправильне оформлення права власності на нїї або через її незавершену процедуру. Проблеми із документами на нерухомість для її власників часто стають неприємними сюрпризами в найнепотрібніші для цього моменти . Наприклад, особа бажає продати квартиру – знаходить покупця,  ціна уже погоджена і угода майже укладена, вони приходять до нотаріуса – і тут виявляється, що у продавця відсутні усі необхідні документи на квартиру і укласти договір купівлі-продажу зараз неможливо. Аби із Вами такого не трапилося, розповідаю про типові проблеми у справах щодо нерухомості:

  • Нерухомість не зареєстрована у реєстрах, в той час як право власності на будинок чи квартиру обов’язково потрібно реєструвати.
З 2013 року в Україні діє Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, в якому присутня інформація  про зміну власників нерухомості. До початку роботи реєстру інформація про реєстрацію нерухомості містилася  в реєстрах бюро технічної інвентаризації.
  • Більшість проблем виникає з нерухомістю придбаною до 2013 р., а особливо з тою, яка набулася ще за часів Радянського союзу – службовими, кооперативними квартирами/будинками, будинками із статусом колгоспного або робітничого двору. Часто така нерухомість не була зареєстрована їхніми тодішніми власниками, і уже тепер їхні діти чи інші спадкодавці повинні підтверджувати та доводити право на квартири чи будинки у судах.
  • Документи, які підтверджують право власності на нерухомість вчинені в неправильній формі.
Так, договори-купівлі-продажу, дарування повинні бути засвідчені нотаріусом. Проте, наприклад, у 90-х роках були частими випадки купівлі-продажу нерухомості на торговельних біржах, і договори посвідчувалися самими ж біржами, а не нотаріусами. В результаті такий договір не визнається нотаріусом дійсним  і тоді «щасливі» власники змушені звертатися в суд для визнання такого договору дійсним. Категорія таких справ не є юридично складною, проте вимагає від особи значних затрат часу та коштів. У разі проблем з неправильним оформлення права власності на нерухомість, для його визнання особі часто потрібно звертатися до суду – а це довготривалий процес з супутніми  витратами на сплату судового збору, адвоката та проведення оцінки майна чи судових експертиз. Тому, якщо Ви не впевнені  чи Ваша нерухомість оформлена відповідно до вимог закону – перевірте це зараз, а ще краще проконсультуйтеся у професіоналів – спеціалістів з нерухомості, адвокатів чи нотаріусів. Працюйте на випередження проблем, аби в майбутньому це не спричинило Вам чи Вашим рідним зайвих клопотів. Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий АО «Твій адвокат», 38 (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео