Тамара Коблик

6 жовтня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

Бугера Неоніла-Наталка (1926, с. Гнилички,  Підволочиського району — 06. 10. 1976, м. Торонто, Канада) — громадська діячка. Емігрувала до Канади, де займалася культурно-освітньою та громадською діяльністю

bugera

Голуб’як Стефанія (1921, с. Волощина, нині Бережанського району — 05. 08. 1988, м. Пітсбург, США) — громадська діячка. Від 1952 проживала у Пітсбургу (штат Пенсильванія).

Заплітний Роман (1925, м. Тернопіль —  01. 07. 1994, м. Беттел-Крік, США) — лікар, громадський діяч, меценат.  Еміґрував до США, де працював лікарем у Беттел-Кріку (штат Мічиган). Автор наукових публікацій, доповідей

Покиданець Михайло (1938, с. Гаї-Розтоцькі, нині Зборівського району) — педагог, вишивальник. Вишиває рушники, серветки, сорочки, блузки. Учасник виставок в Україні і за кордоном.

middle_pokydanec_vjjqv

Христинич Роман (1962, с. Покропивна Козівського району) — вчений у галузі технічних наук, педагог. Доктор технічних наук (2000), професор (2000). Автор понад 200 наукових праць, 50 винаходів.

Чопик Віктор (1955, м. Тернопіль) - економіст, фінансист, господарський і громадський діяч.

Василик Василь (1898, с. Вербівці, нині Теребовлянського району – 26. 02. 1967, м. Енсворт, шт. Пенсильванія, США) – священик, церковний діяч. Доктор богослов’я (1925). Студіював теологію у містах Львів та Інсбрук (Австрія).

Цей день в історії Тернопілля:

1667  – під Пігайцями почалася битва польського та козацько-татарського військ. Коронний гетьман Речі Посполитої Ян Собеський відбив атаки козацько-татарської союзної армії під проводом гетьмана Петра Дорошенка та калги-султана Кирим Ґерая. Під примусом татарського союзника гетьман Дорошенко уклав угоду, що визнавала зверхність Речі Посполитої над Правобережною Україною.

1912 – у с.Біще Бережанського району місцева громада під орудою греко-католицького пароха о.Семчишина, спільно зі священиком із с.Стриганці о.Іваном Гарматієм, організувала багатолюдне віче, на якому посол до сейму Тимотей Старух та інші промовці протестували проти насильницької і форсованої полонізації шкільної освіти в Біщу.

1926 – у Львові помер український етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач та громадський діяч, уродженець с.Велеснів Монастириського району, академік Володимир Гнатюк.

1929 – відбулася урочиста інавгурація уродженця с.Заздрість Теребовлянського району, майбутнього патріарха УГКЦ, о.Йосипа Сліпого на посаду ректора Львівської Богословської академії.

1939 - понад 1 тисяча осіб у залі “Міщанського братства” м. Тернопіль (нині Тернопільська обласна філармонія) прийняли рішення про возз’єднання з УРСР.

1939 - Військова рада Українського фронту призначила вибори до так званих Народних зборів Західної України на 22 жовтня і скликання їх у Львові 26 жовтня.

1941 - під приводом вивезення на роботу гестапівці зібрали на торговельній площі Бережан 3 тис. чоловіків-євреїв – адвокатів, вчителів, купців і чиновників, а потім розстріляли їх у с.Рай.

1992 – у м.Львів помер український актор, режисер, діяч культури, уродженець с.Терпилівка Підволочиського району, Народний артист УРСР Ярослав Геляс. Актор, помічник режисера мандрівного театру під керівництвом Богдана Сарамаґи, Йосифа Стадника, ім. Івана Тобілевича, львівських театрів ім. Лесі Українки та юного глядача, ім. Марії Заньковецької, Харківського імені Тараса Шевченка, Ки­ївського ім. Івана Франка, Одеського імені Василя Василька, Закарпатського обласного музико-драматичного те­атрів. З 1934 року - запрошений актор «Театру рев'ю та оперети» під керівництвом Богдана Сарамаґи. 1963–1974 - головний режисер, актор Тернопільського театру ім. Т. Шевченка. 1974–1985 роки – працює головним режисером Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру. Похований на Личаківському цвинтарі.

2014 - під Дебальцевим (Донецька область) загинув Віктор Пунда (1965 р. н.) - український військовик, інструктор механіків-водіїв 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве), уродженець с. Іванівка Підволочиського району Тернопільської області.

День охорони місць проживання відзначають сьогодні, 6 жовтня, у всьому світі. Це свято було затверджено у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком у світі все більше територій переходять до розряду сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв’язку зі зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів та інших об’єктів народного господарства.

За 20 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птахів. Кожен зниклий вид - дуже важка і непоправна втрата.

Людина навчилася дуже багато чого: вирвалася в космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити тура або стеллерову корову. Все, що зникає в тваринному світі, - зникає назавжди.

vsemirnyj-den-ohrany-mest-obitanij-e1444113792828

Всесвітній день охорони довкілля прийнято відзначати 6 жовтня. Поява цього свята пов'язана з прийняттям Конвенції про охорону дикої природи і місць існування. Тому вперше це свято відзначали в 1979 році.

Людство з кожним роком все більше впливає на розвиток природи. Щорічно безліч земель переходять в статус сільськогосподарських та фермерських угідь. Сьогодні на планеті залишилося дуже мало місць, де б не ступала нога людини. Це свято нагадує людям про те, що всі ми є тільки частиною природи і всім, що маємо, ми зобов'язані саме їй.

Безконтрольне втручання людини в закони флори і фауни призвели до незворотнього зникнення сотень видів тварин і рослин. І зараз на межі повного зникнення перебуває безліч видів різної живності. Для захисту природних багатств планети були створені різні природоохоронні громадські організації, які традиційно проводять свої акції у цей день. Однією з найбільш відомих організацій можна назвати «Грінпіс». Вона була створена в 1971 році.

У першу неділю жовтня в країнах колишнього Радянського Союзу відзначають День вчителя. Всенародне свято вчителів почали відзначати в СРСР з 1965 року. У союзні часи це свято відзначали активно та шумно, оскільки педагогів зводили в культ, називаючи їх працю найважливішою для особистісного розвитку людини.

Офіційно День вчителя був закріплений в 1980 році постановою Президії Верховної Ради Радянського Союзу «Про святкові і пам'ятні дати». Завдяки цьому свято педагогів відзначають досі в таких країнах, як Латвія, Азербайджан, Білорусія, Україна, Казахстан і Киргизстан. Зараз День вчителя можна назвати одним з найулюбленіших професійних свят в цих країнах. В першу неділю жовтня і напередодні цього дня нинішні і колишні учні шкіл, технікумів, училищ, вузів вітають своїх улюблених педагогів, традиційно вручаючи їм квіти. І хоча праця вчителя давно перестала бути настільки шанованою, як раніше, це зовсім не зменшило ту роль, яку відіграють вчителі у житті кожної людини, відкриваючи в нас професійні схильності і розвиваючи наші таланти.

Іменини сьогодні святкують Андрій, Іван, Інокентій, Іраїда, Петро.

Вибір читачів за тиждень

Відео