Орест Сарматський

Історичні портрети українських державотворців показали на Тернопільщині (фоторепортаж)

У Зарваниці завершився VI Всеукраїнський образотворчий пленер.

Портретну галерею українських державотворців започаткували художники на VI Всеукраїнському образотворчому пленері, що завершився напередодні у Марійському духовному центрі «Зарваниця» на Тернопільщині.

Під час пленеру митці написали 11 історичних портретів українських гетьманів, духовних осіб-державотворців, великих воєначальників, які творили нашу історію й були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави.

Під час урочистої літургії, яку у соборі Зарваницької Божої Матері провів отець-митрат Дмитро Квич, керівнику пленеру, викладачу Теребовлянського коледжу культури і мистецтв, заслуженому художнику України Миколу Шевчуку, координатору цієї мистецької акції, заслуженому журналісту України Олегу Снітовському та всім учасникам пленеру було вручено грамоти архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія Семенюка.

– Прийміть щиру вдячність за вірне служіння мистецтву, невтомний творчий пошук і талант за те, що возвеличуєте Божу присутність у красі світу і збагачуєте мистецькі традиції подільського краю. Почуття прекрасного, потреба у красі живуть в серці кожної людини з найдавніших часів. Митці, обдаровані талантом Всевишнього Творця, створюють цю красу і служать їй. Завдяки вашій подвижницькій, натхненній праці здійснюється безперервний зв'язок поколінь. Ваші твори збагачують людську душу, виховують високі ідеали благородства, добра і злагоди, – йдеться у подячних грамотах архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія Семенюка учасникам пленеру.

Після завершення мистецької акції, на подіумі собору Зарваницької Божої Матері відбулося освячення та перегляд художніх творів учасників образотворчого пленеру.

Історична портретна серія готується у рамках масштабного проекту, що діє на Тернопільщині шостий рік поспіль. У його рамках проводяться іконописні, живописні, скульптурні пленери, що стануть основою створення у духовному центрі в Зарваниці галереї сакрального мистецтва імені митрополита Андрея Шептицького.

Учасники цьогорічного пленеру – митці  з Тернопільщини, Прикарпаття, Львівщини, Волині, Поділля, Придніпров’я. Це – відомі іконописці, живописці, портретисти.

Пленер відбувся за підтримки адміністрації Марійського духовного центру «Зарваниця» (ректор Марійського духовного центру «Зарваниця» отець-мітрат Володимир Фірман, сотрудник

Микола Медюх),  Теребовлянського осередку громадської організації «Меморіал» імені Василя Стуса (голова осередку – Микола Шевчук), пивоварні «Опілля». Інформаційний партнер – «Терен».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео