Шпаргалка для тернополян: грип чи ГРВІ?

4

Жителі Тернопільщини мають пам'ятати про різницю між гострою респіраторною вірусною інфекцією та грипом. Адже останній – небезпечний через можливі ускладення.

Відрізнити небезпечний грип від ГРВІ можна за симптомами, які проявляються під час потрапляння вірусу в організм.

Які ж симптоми грипу? Важливий фактор – це раптовий початок хвороби, ломота у м'язах та суглобах, біль у горлі, головний біль, кашель, дискомфорт в очах (почервоніння, сльозотеча, світлобоязнь). Температура тіла збільшується до 38 градусів може бути й вищою, в деяких випадках виникають діарея та блювота. Під час грипу людина відчуває задишку, нестачу повітря. Виявивши у себе такі симптоми, варто негайно звернутися за медичною допомогою.

Але як можна заразитися вірусом грипу? Насамперед через повітряно-крапельний шлях, повітряно-пиловий шлях (коли вірусні частинки переноситься через повітря від хворої до здорової людини під час дихання, кашлю, розмови). Крім того, зараження відбувається через тісний контакт – перебування на відстані близько двох метрів. За перших симптомів грипу звертайтеся до лікаря, оскільки він може мати негативні наслідки для вашого здоров'я.

Чи існує профілактика грипу? Це – вакцинація, яка зменшує ризик захворіти та дозволяє уникнути серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. Вона захищає від певних штамів грипу та є безпечною і ефективною для людини. Найкраща пора для щеплення – напередодні грипозного сезону, така процедура допоможе організму протистояти вірусу.

А що ж таке ГРВІ, які її симптоми? Для неї найбільш характерний нежить, відчуття закладеного носа і чхання. Виникає біль у горлі, який має дуже виражений характер. Проте під час ГРВІ початок хвороби не характерний, захворювання проявляться поступово. Температура тіла піднімається, але коливається від 37 до 37,5 градусів. Під час ГРВі слабо проявляється інтоксикація організму, тобто немає сильного м'язового чи головного болю. Людина відчуває загальне нездужання, кашель виникає разом із болем у горлі, але немає задишки, а складність дихання може відчуватися через закладений ніс, повідомляють на сайті Центру громадського здоров'я України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео