Орест Сарматський

Ціни на українські яблука зросли у 1,5 раза (Агроновини)

0901 (Copy)

У цьому сезоні ціна українських яблук зросла, але не досягла рекордного показника. 

Про це повідомляють аналітики «Інфо-Шувар», передає kurkul.com.

Зараз найпопулярніші сорти яблук коштують мінімум у 1,5 раза дорожче, ніж рік тому, хоча у порівнянні із початком жовтня 2017 р. поточні ціни все ще є нижчими в середньому на 12%.

Станом на початок жовтня 2019 року, порівняно із минулим роком, найбільше зростання ціни зафіксовано на яблука сорту Ліголь, рік тому він коштував у 2 рази дешевше. На 70% та 80% за рік подорожчали сорти Чемпіон та Декоста.

– Зростання ціни пов’язане із меншим врожаєм яблука, втім ціни не вплинули на попит, він залишається задовільним. Це створює непогані умови для заробітку українським трейдерам, їхня кількість помітно збільшилась на гуртових ринках України, – повідомила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За її словами, попри зростання ціни, майже всі яблука на ринку мають українське походження. Для імпорту поки що передумов немає, у сусідній Польщі яблуко в цьому році теж подорожчало, зараз його ціна співставна із ціною українського яблука.

– У серпні ми прогнозували зниження врожаю українського яблука на 7% і тоді не йшлося про критичне падіння валового збору. Але, згідно з прогнозом, оновленому на початок жовтня, в 2019 р. в Україні зберуть приблизно 1 млн т яблука, тобто мова про падіння врожаю одразу на 30%, – зазначив керівник проекту «Fruit-inform» Олександр Хорєв.

За його словами, ситуація із товарністю ще гірша, деякі українські господарства не доберуть 50-70% якісного яблука. Це може негативно вплинути на експорт, який активно зростав останні кілька сезонів.

За прогнозами WAPA, в Польщі врожай яблука у 2019 р. буде на 44% нижчим, ніж рік тому, і на 30% меншим у порівняні із середнім показником за попередні 3 сезони. Але загалом у ЄС врожай впаде лише на 20% до 10,5 млн т і буде на 15% більшим, ніж у неврожайному 2017 р.

Прибутковість молока рекордно зросла у вересні

Показник Українського молочного індексу (УМІ) (відсоток зміни умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах) у вересні зріс відразу на неймовірні 18,7%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що такого рівня умовної прибутковості в вересні галузь не бачила з 2013 року.

– Збільшення прибутковості не призводило до збільшення інвестицій в молочне виробництво, адже зараз всі чекають на відкриття ринку землі, і бережуть гроші на те, щоб викупити актив, який вони і так вважають давно своїм. Не дивно, що більшість професійних виробників молока проти впровадження ринку землі в принципі, – додав Ярмак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео