Тамара Коблик

10 жовтня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

Акулов Володимир (1944, смт Гусятин)— український вчений-фізик, педагог. Доктор фізико-математичних наук (1987), професор (1989). Досліджує математичні методи у фізиці та питання теорії елементарних часток. Автор низки наукових праць

Результат пошуку зображень за запитом "Акулов Володимир"

Пасько Володимир (1946, с. Великі Бірки Тернопільського району — 29 серпня 2014, м. Київ) — генерал-лейтенант медичної служби (від 2003 — в запасі), доктор медичних наук, професор, член Національної Спілки письменників України, організатор системи військово-медичної освіти та науки і медичної служби Збройних Сил України, письменник, громадський діяч. Член НСПУ 2002

Результат пошуку зображень за запитом "Пасько Володимир"

Грушка Григорій (1859, с. Зарубинці, нині Збаразького району — 1913, с. Пеняки, нині Бродівського району Львівської області) — священик, поет, редактор, видавець, громадсько-освітній діяч.

Іщенко Олег (1956, м. Бережани) — правник, фінансист, громадський діяч. Народний депутат України (від 1995, 2-й тур; 1998-2002).

Козак Іван (1886, м. Теребовля —  близько 1970, США) —  дириґент, громадський діяч

Хорощак Василь (1975, с. Хлопівка Гусятинського району) — спортсмен (пауерліфтинг). Майстер спорту міжнародного класу.

Билиця Ярослав (1949, с. Підгайчики Теребовлянського району) – педагог, вчений у галузі філології. Автор 60 наукових праць із сучасної фразеології німецької мови

Бонітенко Олександр (1892, м. Почаїв, за іншими даними с. Лосятин, обидва нині – Кременецького району – 15. 07. 1980, с. Вербовець Лановецького району) – церковний діяч, митрофорний протоієрей (1930). За радянської влади зазнав переслідувань за відмову зректися сану.

Буртняк Анатолій (1983, м. Тернопіль) – лікар. Автор наукових і науково-практичних праць, у т. ч. в закордонних виданнях

Плющ Надія (1943, с. Смиківці, нині Тернопільського району - 25.06.2014) – громадська діячка. Від 1990 – в “Союзі українок”: член Кординаційної ради, заступник голови, від 2001 – голова обласної організації

Прокопів Ліна (1981, м. Тернопіль) - депутат міської ради.

prokopiv

Юрій Юрик (1977, м. Тернопіль) - заступник голови облдержадміністрації.

yuryk

Цей день в історії Тернопілля:

1896 – в м. Бережани засновано сиротинець Служницями Сестрами, яким вони опікувалися до 1939.

1940 – заарештований органами НКВС Пакуляк Михайло, учасник національно-визвольних змагань.

1946 - захоплення пошуковою групою МВС криївки ОУН біля села Хоростець Козлівського району Тернопільської області (знищені капітан і сержант, загинули в бою райпровідник ОУН-Зборів Іван Крицель-Кий і його охоронець Микола Андрусишин-Орел)

1946 - зіткнення ОУН з МВС у селі Золотники Підгайцівського району Тернопільської області (загинув у бою бойовик Данило Палихата-Бук.

2014 – у Тернопільській області оголошено День жалоби у зв'язку із загибеллю Рави Андрія та Віктора Пунди під час виконання службових обов'язків у зоні проведення бойових дій.

2014 – в селі Футори поховали Раву Андрія – молодшого сержанта Збройних сил України, загинув у бою поблизу села Миколаївка (Волноваський район Донецької області).

10-го жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров'я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.

Багато хто вважає, що психічне здоров'я — це відсутність психічних захворювань. Насправді це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал і справлятися з щоденним стресом.

Американське прислів'я стверджує, що психіатрія — це єдиний бізнес, де клієнт завжди неправий. Можливо, це так, але от на думку Валентина Доміля «психіатри — єдині посередники між світом божевільних і божевільним світом» — і це чиста правда. Через відсутність конкуренції психіатри можуть собі дозволити зрідка порушувати непорушні закони Великого Бізнесу.

Це свято відзначається з 1992 року і щороку приділяється увага певній темі: «Жінки і психічне здоров'я», «Психічне здоров'я і старіння», «Психічне здоров'я і робота». На кожну з цих тем можна довго дискутувати, чи не так? Дружина-істеричка; теща, яку хочеться відіслати куди-небудь подалі; начальник-ідіот — всі ці персонажі з нашого реального життя. І варто замислитися, що «якщо тобі здається, що всі навколо зійшли з розуму — йди до психіатра». Анекдоти на тему психіатрії були і будуть, але все смішно до тих пір, поки допомога не знадобиться саме тобі.

sur66

День працівників стандартизації та метрології в Україні на підставі Указу Президента №910/2002 від 08.10.2002 відзначається щорічно 10 жовтня.

14 жовтня — Всесвітній день стандартів. Саме в цей день 1946 року в Лондоні у приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації. Результатом її роботи стало заснування нової Міжнародної організації зі стандартизації ISO (з грецької isos — Рівне). У 1970-му Президент ІSО пан Фарук Сунтер (Туреччина) запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів, для того, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основної помічниці не тільки промисловості, торгівлі, а й урядів і споживачів усього світу.

metr

Щорічно, у другий четвер жовтня, весь світ відзначає міжнародний День зору. Дата була ініційована Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), щоб привернути увагу до проблем зору та розвитку офтальмологічних захворювань. За даними організації, у світі налічується близько 300 000 000 людей, у яких є порушення зору.

Всесвітній день зору #WorldSightDay

Іменини сьогодні святкують Аристарх, В'ячеслав, Гнат, Марко.

Вибір читачів за тиждень

Відео