У Бодаках активно розвивають садочок, якого не було майже 30 років (фото)

20190821_120423

Майже 30 років у селі Бодаки у Вишнівецькій об’єднаній територіальній громаді не було дитячого садочка. Спільними зусиллями керівництва ОТГ, батьків та меценатів довгоочікуваний заклад відкрили та вже рік активно розвивають.

- Справжнє свято для нас відбулося 1 вересня минулого року, коли довгоочікуваний садочок таки відкрили, - розповідає Лариса Владика, директор школи та за сумісництвом завідувач садочку в селі Бодаки. – До цього сумлінно йшли усі – і керівництво ОТГ, і місцеві меценати, і батьки, і педагогічний колектив нашої школи.

Будівля колишнього садка існувала весь цей час, однак, на жаль, стояла закинутою. Оскільки всієї суми, необхідної на капітальний ремонт, у нас не було, спільно з місцевими жителями ми прийняли рішення відкрити заклад на базі школи. І, скажу вам чесно, не прогадали.

Зараз у нас є два кабінети, виділені для дошкільнят. Всередині зроблений капітальний ремонт – замінено стелі, підлогу, вирівняно стіни, поставлено нові металопластикові вікна. Куплено парти, ліжечка, шафки для діток, книжечки, іграшки. Повністю облаштовано харчоблок – посуд, столи, плита, раковина тощо.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«250334,250336,250337»]

- Які є ще нереалізовані потреби закладу?

- Мені, як керівнику з багаторічним педагогічним стажем, хотілося б, аби діти мали більше розвиваючих іграшок. Усе фінансування з Відділу освіти Вишнівецької ОТГ було направлене на капремонт та закупівлю обладнання й навчальних матеріалів. Іграшки, по своїх можливостях, купляють батьки. Також хочемо придбати інтерактивну магнітну дошку, ноутбук.

Надіюсь, до справи приєднаються меценати, оскільки наразі школа майже немає бюджетних коштів. Однак, нам гріх скаржитися.

- Оскільки садочок працює на базі школи, чи залучаєте дошкільнят до «загальної системи»?

- Без цього ніяк. Дітки активно беруть участь у загальношкільних заходах. Деякі свята навіть організовують самотужки. Завдяки цьому вони не бояться брати на себе відповідальність та виступати перед публікою, навчаються працювати в команді, розуміють, що від них залежить кінцевий результат. Так їм простіше йти у перший клас, вчитися, адаптуватися в новому середовищі.

- Чи плануєте розширити дитсадок – збільшити кількість класів, місць?

- Наразі у цьому немає потреби. У нас діє одна різновікова група для діток віком від 3-х до 6-ти років. У ній займається 21 дитина при наповненості у 24 особи. Також є два вихователі, помічник вихователя, кухар.

Звісно ж, у планах є розширення, але тоді, коли попит перевищуватиме пропозицію. Минулого року у нас був повний набір – 24 дитини. Цьогоріч деякі батьки не захотіли віддавати малечу. Однак, як ми знаємо з відгуків та заявок на наступний рік – нам довіряють все більше і більше.

Ще однією проблемою є відсутність вільних класів або окремого приміщенні. Розширити садочок на базі школи ми не можемо, єдиний вихід – шукати іншу вільну будівлю, або будувати нову. Наразі фінансування нам цього не дозволить.

Зараз головне – забезпечити уже існуючий садочок всім необхідним і навіть більше, аби дошкільнята мали найкращі умови.

Фото Лариси Владики

Вибір читачів за тиждень

Відео