Тамара Коблик

11 жовтня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

Барчук Олег (1957, с. Борсуки Лановецького району) — український правник, громадський діяч. Полковник міліції.

barchuk

Бойчук Богдан (1927, с. Бертники Монастириського району - 10 лютого 2017 р., Київ) — поет-модерніст, прозаїк, перекладач та літературний критик, член Нью-Йоркської групи, один з її засновників. Член ОУП «Слово» та НСПУ, лауреат Міжнародної літературної премії ім. Гоголя (1998).

boychuk

Ішутін Богдан (1998, м.Теребовля - 22.05.2017, смт Новоайдар (Луганська область) - солдат, номер обслуги 44-ї ОАБр. Був наймолодшою дитиною в сім'ї. Коли Богдану виповнилось 18 років, він одразу ж підписав контракт на військову службу. Залишились батьки, дві сестри і брат, теж учасник АТО. Загинув під час виконання службових обов'язків внаслідок вогневого поранення. Проводиться розслідування, з'ясовуються деталі та причини загибелі солдата. Похований 25 травня в Теребовлі.

Кіпибіда Зіновій ( 1953 р., с. Чернихівці Збаразького району) - літератор, журналіст, художник. Закінчив Вижницьке училище декоративно-прикладного мистецтва (1974, нині коледж), Тернопільський приладобудівний інститут (нині - ТНТУ ім. І. Пулюя). Працював художником у НВО «Ватра», ПМП «Юля».

kipibida-zinoviy-mihaylovich

Мандзій Зенон (1921, с. Дубівці, нині Тернопільського району) – громадський діяч.

mandzij

Протасевич Тарас (1962 року, м. Тернопіль - 13. 04. 1986) - лейтенант, командир роти, служив у військовiй частинi пп 93992. Під час бойової операцiї в провiнцiї Кунар 13 квітня 1986 року душмани пiддали iнтенсивному обстрiлу позицii арт-батареї, якою командував лейтенант Протасевич. Двадцятитрирічний лейтенант не розгубився, вмiло керував вогнем своєї батареї. У цьому бою загинув. За мужнiсть i вiдвагу нагороджений орденом Червоної Зiрки (посмертно). Вулицю на мікрорайоні Східний у Тернополі назвали в його честь.

Тарас Протасевич

Кордюкевич Надія (1969, с. Ласківці Теребовлянського району) — хореограф, тренер. Танцюристка міжнародного класу (в парі з чоловіком), суддя вищої категорії (від 1995)

kordyukevych

Січинський Мирослав-Іван-Андрій (1887, с. Чернихівці, нині Збаразького району — 16. 03. 1979, м. Вестленд, шт. Мічиґан,США) — громадсько-політичний діяч, редактор, публіцист.

sichynskyj

Складан Ірина (1966, м. Тернопіль) — драматична актриса.

skladan

Соханівський Володимир (1925, с. Жизномир, нині Бучацького району - 2013) – лікар, редактор, громадський діяч.

sohanivskyj

Цей день в історії Тернопілля:

Згідно з ухвалою Тернопільського воєводства від 11 жовтня 1921 р. не дозволено засновувати читальню в с. Іванівка Теребовлянського повіту, оскільки виділ читальні не зміг повністю ґарантувати, що не проводитиме політичну роботу.

1944 - У Копичинському районі у палату, де перебували працівники НКДБ і НКВС, було кинуто бійцями УПА 4 гранати. Важко поранений начальник Тлустенского РВ НКДБ.

1948 - в Малу Луку Гусятинського району приїхала створювати колгосп група з десяти осіб із Гримайлова, у т. ч. голова райвиконкому Говорун, начальник райвідділу МДБ майор Мокроусов, лейтенант МДБ Силкін. В хаті Івана Тополі застали його жінку Анну; коли вона відмовилася писати заяву, то почали бити й колоти шилом в груди; після чого поставили хрестик у заяві.

1977 - в Почаївській Лаврі пострижений в чернецтво уродженець с.Іване-Пусте Борщівського району, майбутній першоієрарх нововідродженої у 1990 році Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Іоанн (Василь Миколайович Боднарчук). 9 листопада 1994 загинув у ДТП. Похований поблизу церкви св.Іоана Богослова в селі Іване-Пусте.

1990 - Повідомлялось, що президія Тернопільської міської ради прийняла рішення “Про націоналізацію майна КПРС (КПУ), ЛКСМК (МДС)”, згідно з яким передбачалось до 1 грудня 1990 року інвентаризувати все майно обкомів партії і комсомолу, яке знаходиться на території міста, націоналізувати його і передати у муніципальну власність будівлі, приміщення, гаражі.

1991 - перейменовано вулиці Гусятина.

11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Цю дату проголосила Генеральна Асамблея ООН на знак визнання прав дівчаток і унікальних проблем, з якими їм доводиться стикатися у всьому світі.

Вперше день дівчаток відзначався в 2012 році і був присвячений актуальній для багатьох країн світу проблемі — дитячим шлюбам. Як свідчить статистика, майже кожна третя жінка у світі у віці від 20 до 24 років вперше вийшла заміж до досягнення 18-річчя. Третина з них вступили в шлюб раніше, ніж їм виповнилося 15 років. Особливо лякаюче ця тенденція виглядає в країнах, що розвиваються: 90 відсотків дітей, які народжуються у 15-19-річних підлітків, — це діти дівчаток, вже одружених.

В той же час дитячі шлюби являють собою порушення основних прав людини і негативно впливають на всі аспекти життя дівчаток. Ранні шлюби позбавляють їх дитинства. Їх насильно примушують переривати освіту, можливості таких дівчаток сильно обмежені, а небезпека бути підданими насильству і домаганням зростає в кілька разів.

Дитячі шлюби загрожують здоров'ю та життю дівчаток, так як ведуть до ранніх вагітностей, до яких дитячий організм найчастіше просто не готовий.

6pwkkom4s0u

Традиційно у другу п'ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця. У цьому році він припав на 11 жовтня.

Всесвітній день яйця - це неофіційне свято всіх поціновувачів кулінарних страв, одним з основних інгредієнтів яких є яйце (омлети, запіканки, яєчні, сирники та інше).

Його історія почалася з того, що в 1996 році, в австрійській столиці, місті Відні, відбулася чергова конференція «Міжнародної яєчної комісії». Делегати заходу визнали за необхідне створити для яйця і його кулінарних похідних власне свято.

Іменини сьогодні святкують Олександр, Прохор, В’ячеслав, Марія, Харитон.

Вибір читачів за тиждень

Відео