Орест Сарматський

Властивості біопалива із решток кукурудзи наближені до деревних (Агроновини)

кукурудза

Побічна продукція кукурудзи на зерно має досить хороші паливні властивості, близькі до властивостей деревного палива. Повідомляє drovnik.ua.

Біопаливо, виготовлене з біомаси кукурудзи, може спалюватися в котельному обладнанні, призначеному для дерева.

Як було зазначено в повідомленні, вміст золи в кукурудзяних стеблах і листках є основним фактором якості для подальшого виробництва біопалива і залежить від технології збирання (цей показник збільшується внаслідок контакту біомаси з грунтом). З огляду на це, існує два типи золи: структурна зола і неструктурна. Структурна складається з неорганічних речовин в рослині, які залишаються після її спалювання. Звичайна зольність кукурудзи — 3,5%.

Неструктурна зола — це неорганічні речовини (переважно грунт), які потрапляють в біомасу при її заготівлі, зокрема, при формуванні валків і при тюкуванні. Типовий загальний вміст золи в біомасі кукурудзи при збиранні сільськогосподарськими машинами в кілька проходів становить 8-10%.

За технічними характеристиками золи рослинні залишки кукурудзи наближаються до деревної біомаси, забезпечують кращі умови для спалювання, ніж солома зернових культур.

Властивості побічної продукції рослинності залежать від місця вирощування, часу збору і погоди, грунту і добрив. Найбільший вплив на теплотворну здатність біомаси кукурудзи надає вологість.

Вільний ринок землі підтримало 19% українців

За даними опитування Соціологічної групи «Рейтинг», відкритий ринок землі в Україні підтримало лише 19% опитаних. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Серед опитаних 73% віддали голос проти такої ініціативи, а 8% — не визначилися.

- Відносно вищий рівень підтримки старту ринку землі серед молодших і заможніших респондентів, власників паю, які його самостійно обробляють. Але навіть у названих категоріях кількість противників цієї ініціативи становить не менше 60%, — йдеться у повідомленні.

За даними опитування, продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують ще менше — всього 13%. Проти цього — 81% опитаних.

При цьому 74% респондентів вважають, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення в Україні повинно прийматися на всеукраїнському референдумі. 17% — мають протилежну думку.

Опитування було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» 28 вересня — 1 жовтня 2019 р. серед 2 000 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Похибка вибірки — 2,2%.

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради України з’явився повний текст законопроекту №2194 про вільний ринок землі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео