Орест Сарматський

В АПК визнали найтравматичнішою галуззю (Агроновини)

1301 (Copy)

За даними Державної служби України з питань праці протягом першого півріччя поточного року на підприємствах агросектору було зафіксовано 238 нещасних випадків, з них 33 — летальні. Про це повідомляє AgroRobota.com.ua.

У будівельній та транспортній галузях зафіксовано 35 та 36 летальних випадків відповідно. Проте головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека» Тетяна Комарова зазначає, що реальні цифри перевищують офіційну статистику в декілька разів.

- Нещасні випадки на підприємствах аграрного сектору трапляються досить часто, але, на жаль, це прийнято замовчувати, адже багато людей працюють у цьому секторі нелегально, про гідні та безпечні умови праці годі й говорити, — зазначає Тетяна Комарова.

За словами експерта, серед найпопулярніших причин травматизму на виробництві можна назвати пияцтво та неуважність. І якщо з першим пунктом все більш-менш зрозуміло, то неуважність працівників викликає лише подив.

- Прикрі випадки часом трапляються з досить дивних причин. До нас як профільного видання надходить інформація з усієї країни, і хочу розповісти про випадок, коли робітник розмовляв по телефону під час виконання робіт на самохідному обприскувачі. Відволікшись на розмову, він підняв штангу і зачепив нею високовольтну лінію. Чоловік згорів живцем, — розповідає Тетяна Комарова.

Наостанок фахівець зауважила, що зовсім уберегтись від нещасних випадків неможливо, але цілком реально звести вірогідність їх виникнення до мінімуму. І тут важливо не шкодувати сил для правильного навчання персоналу.

В Україні раптово зросла ціна на живець свиней

На початку жовтня закупівельні ціни на живець свиней в Україні раптово пішли вгору: середня ціна закупівлі цього тижня зросла більш ніж на 4% та сягнула 47,46 грн/кг. Повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Більшість товарних партій цього тижня реалізували по 46-49 грн/кг.

При цьому, якщо у Центрі та на Заході країни переважно зустрічалися ціни від 47 грн/кг та вище, то у східних областях ціни тяжіли до нижньої межі діапазону, а епізодично і нижчі. Така невідповідність цін спричинена більшою конкуренцією між закупівельниками за товарні партії на тлі обмеженої пропозиції свиней забійних кондицій. Окремі переробники в таких умовах зменшили обсяги заготівлі живця та «підстрахувалися» імпортною охолодженою свининою.

Цінову ситуацію на наступному тижні представники переробки коментують досить обережено та утримуються від конкретних прогнозів на подальшу перспективу, враховуючи значну волатильність ринку протягом останніх тижнів.

Тим не менш, вже у другій половині жовтня оператори очікують повернення низхідного тренду, який, за їх оцінками, триватиме до середини листопада.

Нагадаємо, в кінці вересня ціни на свиней забійних кондицій призупини низхідний рух. Так, за результатами моніторингу цін закупівлі на живець свиней, середньоринкова позначка цього тижня зупинилася на рівні 45 грн/кг, що незначно відрізняється від минулотижневої.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео