Оксана Бучко

Тернополяни, які планують здавати ЗНО з англійської, повинні тренуватись з годинником

DSCF2215

Завдання з граматики англійської мови на ЗНО тернополянам радять робити, засікаючи час. Адже часто можна через неуважність і поспішність допустити неточності. Звісно, праця з годинником передбачає попереднє вивчення граматичних тем, а також знання синонімів, фразових дієслів, частин словосполучень, ідіом.

Тож граматичних завдань на тесті буде два – №8 і №9. Це невеликі тести із 10-ма пропусками та варіантами відповідей в кожному.

Завдання №8 перевіряє знання синонімів, фразових дієслів, частин словосполучень, ідіом. Варіанти відповідей представлені мовними одиницями, які належать до однієї частини мови та мають однакову граматичну форму, але відрізняються за значенням.

Завдання №9 перевіряє знання англійської граматики. Варіанти відповідей представлені різними граматичними формами однієї лексичної одиниці.

Тож спершу слід прочитати текст для загального розуміння без аналізу прогалин, радять на cambridge.ua.

При виборі відповіді слід опиратись на значення слів і тексту (слова-варіанти часто бувають синонімами, але за сенсом підходить лише одне), а також граматику (щоби збігалися форми дієслів або артикль + іменник, або щоб утворювалося стійке словосполучення/фразове словосполучення/фразове дієслово).

Варто пам’ятати, що на запитаннях не слід затримуватись через брак часу. Тож усі складні завдання позначаємо і повертаємось до них при перечитуванні.

До прикладу, проаналізуємо завдання на лексику (слова, словосполучення, ідіоми):

First came the Great Wall of China, said to be the only monument ______________ from space.

 A looked    B visible    C shown    D publicised

Варіант D одразу прибираємо, оскільки нічого оголошувати (рекламувати) з космосу ми не можемо. Залишаються три. Shown – продемонстрований, нам не підходить, адже Велику Стіну нам не показують із космосу

Відповідно, А чи В. Looked не зовсім підходить за сенсом(оскільки вимагає виконавця: хто саме дивиться) і граматично (looked at).

Отже, В (visible – помітний неозброєним оком) – правильна відповідь.

А ось варіант із прийменниками та стійкими виразами:

That was announced by Hollywood start Bipasha Basu who, along _____________ Oscar-winning actors Ben Kingsley and Hilary Swank presented the ceremony.

A for    B to    C at    D with

Правильним буде лише варіант D, оскільки вираз звучить: along with – разом із. Не знаючи це словосполучення, здогадатися можна за сенсом, оскільки в нашій мові прийменник такий самий, як і в англійській, але ось не знаючи слова along, уже ніяк не здогадатися.

А тепер варіанти на граматику:

A traditional red phone box ____________________ into one of the smallest lending  libraries – stocking 100 books.

A recycle    B recycled    C was recycled    D has been recycled

Почнемо аналіз. Потрібно зрозуміти речення, а саме той факт, що телефонна кабінка була перероблена кимось, відповідно, нам потрібен Passive Voice, і ми сміливо прибираємо варіанти А та В. Залишається С (was recycled – Past Simple) і D (has been recycled – Present Perfect). Для варіанту С потрібне чітке вказання часу в минулому. Оскільки його немає, залишається лише D, затим що Present Perfect вказує на результат певної дії в минулому (переробили колись – результат – бібліотеку – можна побачити зараз).

Ось іще прилад із різними формами одного й того самого слова, коли потрібно обрати відповідну частину мови:

But even with their powerful night vision, cats cannot see in _________________ darkness.

A completed    B completion    C completely    D complete

Давайте розглянемо значення кожного варіанту:

А – completed – завершений (прикметник);

B – completion – завершення (іменник);

C – completely – повністю (прислівник);

D – complete – повний, суцільний, абсолютний (прикметник).

За сенсом нам потрібно поставити прикметник, тобто, варіанти В і С одразу відкидаємо, залишаються А та D. Тут уже вмикаємо логіку: темрява може бути лише суцільною (абсолютною), але ж ніяк не завершеною. Відповідно, правильний варіант – D.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео