Найоригінальніші музеї моди: тернополянам їх варто побачити на власні очі (фоторепортаж, відео)

67867507_1297668853749076_2626809175123951616_n

Від однієї з найбільших художніх галерей Нью-Йорка до будинку, де провів свої дитячі роки Крістіан Діор. Все це – поєднання історичної архітектури й дивовижної творчості, які є ключовими в рейтингу 12-ти найкрасивіших музеїв світу.

Музей Гальєра в Парижі

Легендарний паризький музей моди, розміщений в палаці герцогині Гальєр. Під керівництвом архітектора Леона Жинана будівля музею відчинила свої двері 1977 році. Палац став відомим на весь світ Музеєм моди в Парижі завдяки виставкам Alaïa, Dalida, Les Années 50 і Margiela-Galliera у 1988-2018 роках.

Зараз музей закритий на реконструкцію. Його плануєть відкрити наприкінці 2019 року з новою постійною виставкою The Gabrielle Chanel Rooms, яка стала можлива завдяки партнерству між музеєм і Chanel.

У підземних тунелях таїтимуться історії моди з XVIII століття. Реконструкцію тунельних просторів оплатив паризький модний Дім, а за проект відповідав архітектор Домінік Брард. Зараз музей перебуває під координуванням Мірен Арзалюз і скоро стане єдиним постійним музеєм моди у Франції.

Музей декоративного мистецтва в Парижі

Музей декоративного мистецтва спроектував Гастон Редон та вперше його відкрили 1905 року в одному з крил Лувру. Основну експозицію музею становить монументальна колекція предметів декоративного мистецтва і дизайну. У його архів, який налічує близько 150 000 експонатів, входять речі від таких іменитих дизайнерів, як Поль Пуаре, Мадлен Віоннет, Ельза Скіапареллі, Кристобаль Баленсіаґа і Крістіан Лакруа. Історичне походження речей – період з VIII століття і до наших днів.

Особливу увагу привертає виставка, присвячена культовим образам Дому Dior, а так само дві виставки, які зібрали 700 000 гостей з усього світу 2017 року – виставка Dries van Noten and Tenue correcte exigée! і ще одна експозиція, присвячена 70-річчю французького модного Дому Christian Dior, Designer of Dreams exhibition.

Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку

Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку (Metropolian Museum of Modern Art) на П'ятій авеню є однією з найбільших художніх галерей у світі й розміщений в самому центрі Великого Яблука. Відкритий 1872 року музей вважається будинком більш ніж двох мільйонів творів мистецтва, зібраних по всьому світу. Тут і давні статуї, і картини великих французьких художників, і неймовірна колекція американського мистецтва. Тематичні виставки музею зазвичай б'ють всі рекорди відвідуваності.

Музей Вікторії і Альберта в Лондоні

Музей Вікторії і Альберта в Лондоні є одним з найбільших в Європі. Відкритий 1851 року він спеціалізується на декоративному мистецтві. Так само в ньому є колекції ювелірних прикрас, одягу, меблів, гобеленів і вироби зі скла, що належать ще до античних часів.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«251271,251269»]

Після успіху виставки, присвяченої Крістіану Діору, в Музеї декоративного мистецтва в Парижі, в Лондоні вирішили наслідувати приклад. Так організували монументальну виставку на честь французького дизайнера, на якій можна прослідкувати історію модного Будинку з чисто британським підходом.

Музей Іва Сен-Лорана в Парижі

3 жовтня 2017 року на авеню Марсо в Парижі в будівлі готелю, де функціонує фонд П'єра Берже, відкрили Музей Іва Сен-Лорана. Площа становить майже 5 000 квадратних футів і вміщує в себе ретроспективну колекцію з 50 проектів, ескізів, фотографій та відео. У музеї також проводять тематичні виставки.

Особливістю закладу є старовинні кутюрні зали і майстерня Іва Сен-Лорана – в ній можна відстежити початок розвитку паризького Будинку, заснованого 1961 року. За дизайном музею стежить Наталі Крінієр, а за декор відповідає Жак Гранд, обидва є співробітниками фонду.

Над проектом оформлення простору працювало агентство Жана-Мішеля Руссо, якому вдалося відтворити оригінальну атмосферу модного Дому.

Музей FIT у Нью-Йорку

З часу відкриття 1969 року Технологічний інститут моди в Нью-Йорку став місцем найбільш інноваційних і обговорюваних модних виставок у світі. Щоб відсвяткувати своє 50-річчя, в музеї звернули увагу на 33 найбільш пам'ятні виставки в історії музею: від першої, присвяченої художнику костюмів з Голлівуду, Гілберту Адріану, до більш актуальних Denim: Fashion's frontier 2016 року, Black Fashion Designers 2017 року або A Queer History of Fashion 2013-го.

На цих зборах з виставок можна буде простежити розвиток моди більш, ніж за сто років, і побачити, як вона розвивалася разом із суспільством, а так само помилуватися сюрреалістичними сукнями Ельзи Скіапареллі і структурованими моделями Александра Макквіна.

Музей Крістіана Діора в Гранвілі

На початку ХХ століття Крістіан Діор ріс на віллі Les Rhumbs, що збудована на краю обриву на півночі Франції. Типовий рожево-сірий нормандський будинок завжди був джерелом натхнення для дизайнера. «Своїми життям і стилем я завдячую архітектурі й облаштуванню свого дому», – написав Крістіан Діор у мемуарах.

Його будинок був колодязем, з якого дизайнер черпав стиль і елегантність, видимі в його проектах. У кінці 1990-х будинок у Гранвілі став музеєм Крістіана Діора, присвяченим історії французького модного Дому і таким шанувальникам Діора, як Мерілін Монро і Грейс Келлі.

Музей Кристобаля Баленсіаґи в Гетарії

У Музеї Кристобаля Баленсіаґи, який відкрили 2011 року в рідному місті дизайнера, вшановують творчість кутюр'є. Музей розміщений у сучасній прибудові палацу Альдамар, яку проектував іспанський архітектор Юліан Аргілогос, і, між іншим, перебуває недалеко від Сан-Себастьяна. Шість музейних залів присвячені історії модного Будинку. Так само представлена багата колекція Haute Couture, деякі позиції якої входять у Balenciaga Foundation.

MoMu в Антверпені

Цей музей є яскравим прикладом бельгійської моди. І хоча він закритий на реконструкцію до 2020 року, Національний музей Антверпена може похвалитися більш ніж 30 000 експонатів, які представлять у MoMu після відкриття. Експозиція забезпечить собі хорошу репутацію завдяки професіонально скоординованим виставкам, у число яких входить Dries van Noten – Inspirations 2015 або Margiela: The Hermés Years 2017 року.

Gucci Garden у Флоренції

У січні 2018 року креативний директор Gucci, Алессандро Мікеле втілив свою фантазію у реальність – відкрив двері в Gucci Garden в Palazzo della Mercanzia у Флоренції. Створений дизайнером музей повністю присвячений модному Дому. Координатором численних виставкових залів стала Марія Луїза Фріза. У музеї, в тому числі, є бутик з ексклюзивними продуктами і ресторан, шеф-кухарем якого є відомий на весь світ Массімо Боттура.

Музей мережива в Кале

Мереживна фабрика Boulart, заснована 1870 року, пережила модний ренесанс у червні 2009 року. У галереях музею можна заглибитися в історію мережива і ознайомитися з 3200 дизайнами від 1850 року. Тут також є бібліотека тканин, до якої входить понад 500 000 зразків і 30 000 шматочків мережива. Серед найкращих виставок музею – Haute Dentelle, на якій показана серія суконь от-кутюр і образи від Chanel і Dior до Valentino, Jean Paul Gaultier і Maison Margiela. У музеї представлена ​​ретроспектива історії модного Дому та найбільш знакових дизайнів Юбера де Живанши. Для цієї виставки зібрали відеоролики, скетчі та навіть анекдоти про дизайнера, якого не стало 10 березня 2018 року.

Музей Сальваторе Феррагамо у Флоренції

З 1995 року в серці Палаццо Спіні-Ферроні у Флоренції розміщений Музей Сальваторе Феррагамо. Музей вражає кімнатою з фотографіями і відеороликами, а ще кімнатою зі стіною, покритою від підлоги до стелі парами туфель з колекцій 1950-х і 1960-х років. Старі моделі 1930-х років перебувають за склом.

У травні 2015 року в музеї, зокрема, вшанували Флоренцію: організували виставку під керівництвом Стефано Річчі і Ріккардо Спінеллі, в якій висвітлили 150-річну історію палацу через твори мистецтва і архівні документи. Від початку будівництва 1289 року і до установки галереї Луїджі Белліні в 1920-х роках, виставка висвітлює ключові моменти історії середньовічного палацу.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео